Ињац на Конференцији министара одбране земаља З. Балкана и Аустрије

Објављено: 14.09.2021. 11:00 Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Министарка одбране Црне Горе, проф. др Оливера Ињац, учествовала је на Конференцији министара одбране земаља Западног Балкана и Републике Аустрије, која је одржана 13. и 14. септембра у Кремсу, Република Аустрија. Осим министарке Ињац, на Конференцији су учествовали и министри одбране Србије, Албаније, Сјеверне Македоније, Босне и Херцеговине и Аустрије.

Конференцију је отворила министарка одбране Р. Аустрије, Клаудија Танер, која је нагласила задовољство због организовања састанка у овом формату, истичући потребу континуиране одбрамбене сарадње Аустрије и земаља Западног Балкана. Танер је исказала увјерење да постојећа платформа представља одличну прилику за размјену мишљења о безбједносним изазовима, као и за разматрање потенцијалних пројеката, а све у циљу јачања европске перспективе Западног Балкана.

Министарка одбране проф. др Оливера Ињац је истакла значај доприноса земаља Западног Балкана међународним мисијама у оквиру заједничке безбједносне и одбрамбене политике ЕУ (ЦСДП) и информисала да ће Црна Гора остати кредибилан партнер ЕУ кроз активно учешће у истим. Оцијенила је да је очување мира и стабилности на регионалном и глобалном нивоу заједнички циљ, који је достижан искључиво јачањем одбрамбених капацитета и способности, као и снажењем међусобног повјерења и  добросусједских односа. У вези са тим, Ињац је казала да је управо учешће свих министара одбране на данашњој Конференцији знак да Западни Балкан тежи истом циљу и уједно се захвалила Републици Аустрији на видљивој подршци остваривању европских амбиција земаља Западног Балкана.

Учесници конференције су дискутовали о међународној сарадњи у борби против пандемије, као и о хибридним пријетњама, међународном тероризму и илегалним миграцијама, као главним безбједносним изазовима за регион. Министри одбране земаља Западног Балкана и Аустрије су закључили да једино интегрисаним дјеловањем на широк спектар безбједносних изазова можемо допринијети очувању стабилности у Европи. Том приликом, министри одбране су потписали Заједничку декларацију, којом су дефинисани даљи кораци сарадње у оквиру наведеног формата.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?