Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Конференција у организацији НВО ПРЕПОРОД - 23.11.2021.

Објављено: 23.11.2021. 10:24 Аутор: ПР Служба Министарства здравља

„ПОЛИТИЧКА ВОЉА – Могућности за унапређење националног одговора на злоупотребу психоактивних супстанци са специфичним освртом на ОПОРАВАК“

Поштовани организатори Конференције НВО ПРЕПОРОД, уважени представници Скупштине и политичких субјеката, поштовани представници влада и организација  цивилног друштва из Ребуплике Србије и Босне и Херцеговине, драге колеге и сарадници, поштовани представници медија,

Значајна је тема данашње Конференције, која захтијева нашу посебну пажњу, сензибилитет, политичку децидност, високе професионалне стандарде, разумијевање, друштену свијест и емпатију.

       Злоупотреба дрога и бројне озбиљне посљедице које она  узрокује, представљају  стални изазов  за сва друштва и државе, изазов који захтијева мултисекторски  континуирани одговор, гдје  допринос морају дати појединци, породица, локална заједница, владине институције, јавни и цивилни сектор, медији, међународне организације и остали.

Злоупотреба дрога отвара комплексна питања и проблематику на глобалном нивоу и представља пријетњу за безбједност и здравље, и појединаца и  друштава, али и за животне услове популације.

Црна Гора дијели основне принципе законодавства Европске уније, подржава оснивачке вриједности Уније: поштовање  људских права и слобода, владавину права, уважавање људског достојанства, слободе, демократије, једнакости, солидарности.  Црна Гора као чланица Уједињених нација, потписница је релевантних конвенција из области контроле дрога, а као чланица Савјета Европе афирмише вриједности очувања једнакости међу људима, без стигме и дискриминације у односу на особе које имају  комплексне тешкоће  због употребе психоактивних супстанци.

У том контексту приступа се и питањима везаним за проблематику зависности од дрога, гдје се  са здравственог аспекта, зависност од  психоактивних супстанци са пратећим коморбидитетима, третира се као свако друго обољење које захтијева адекватан љекарски третман.

Влада Црне Горе,  без дилеме  има снажну политичку вољу, да се заједничким дјеловањем више ресора, посвети унапређењу стања у овој области, са посебним освртом на опоравак, као крајњи циљ и жељени исход изласка свих особа које су  у проблему зависности од дрога .

Осим здравствених услуга, болест зависност захтијева читав дијапазон интервенција из домена рехабилитације , ресоцијализације, друштвеног супорта у циљу опоравка особе која је имала проблем зависности.   

Наше полазиште мора бити  да је зависност од психоакитвних супстанци могуће и превенирати и лијечити, али само уз учешће свих актера препознатих као неопходних, у складу са научно утемељеним доказима.

У сложеној области спречавања злоупотребе дрога, не сагледава се само аспект лијечења зависности, већ са посебним значајем и безбједност друштава, која није остварљива без ефикасног дјеловања надлежних органа из домена унутрашњих послова, полиције, форензике, царине, судства, тужилаштва. У нашим  стратешким циљевима, препознато је  осим надлежних институција и активно учешће  цивилног сектора , управо због потребе синергијског дјеловања свих носилаца одговорности.

Свака одговорна Влада и сва друштва  морају мобилисати  ресурсе  како  би  се  супротсављали  овом  изазову  . Потребно је стално дограђивати и оснаживати  потенцијале  државе,  институција, експерата, невладиног сектора,   усмјерених ка спречавању злоупотребе дрога .

 Инвестирање у читав низ мултидисциплинарних интервенција, је инвестирање у здравље нације .

И као мајка и као љекар, указала бих на чињеницу да дјеца и млади данас одрастају у условима брзих  промјена друштва , гдје се јављају различити облици социјалне патологије појединца. Видљиви облик такве патологије, када је о младима ријеч,  јесте и употреба психоактивних супстанци, али и нарастајући и све присутнији облици зависности од коцкања, интернета, друштвених мрежа, виртуелног свијета уопште.  Синергија породице , школе и друштвене заједнице у процесу социјализације младих мора бити снажна, како би се младима понудио јасан и стабилан систем вриједности  за  разумијевање садашњости . 

Министарство здравља  Црне Горе примјењује принцип да  сваки појединац има право на достојанствен и професионалан третман болести зависности без простора за стигму или дискриминацију.

Лијечење болести зависности  је комплексан, дуготрајан и неизвјестан процес за који је потребно не само посвећено  учешће специјалиста разних грана медицине и осталих стручњака , већ и дуготрајна  мотивисаност пацијента и активна сарадња породице . 

Рана детекција, превентивне мјере, добар третман адикције, интеграција третмана болести зависности у програме јавног здравства и у програме социјалне заштите доприносе унапређењу стања у овој области.

Министарство здравља ће иницирати и снажно промовисати значај  теме »опоравка« у циљу подизања свијести и превенирања стигме и дискриминације у односу на особе које су у третману болести зависности и њиховог повратка у радни контекст као корисне чланове друштва и породице .

 Институције и установе из домена социјалног старања треба да препознају ове теме, у складу са међународним добрим праксама и израде намјенске програме, а у чему ће ресор здравства бити поуздан партнер, у тијесној сарадњи са организацијама цивилног друштва које имају потребну експертизу и  искуство.

Желим да упутим подршку свим особама који имају проблеме и тешкоће због употребе дрога, и њиховим породицама које се носе са изазовима  изласка из болести зависности, и упутим поруку као министарка здравља и као љекарка, да у здравстевном систему Црне Горе, помоћ и интервенције могу добити од  посвећених стручњака уз високо професионалну подршку.

Министарство здравља ће наставити да доприноси  скуповима профила данашње Конференције, како би се  у континуитету размјењивали примјери добре праксе, релевантне информације и мотивација, али и како би се изњедриле нове идеје примјењиве и регионално, али и шире.    

 Драгоцјена је регионална сарадња на ову тему, имајући у виду висок ниво стручног потенцијала у свим нашим сусједним државама .  

Подржавамо без дилеме, научно утемељен  постулат, да је  опоравак методолошки оквир у третирању зависности, и да  примарна превенција мора имати основни циљ да млада особа, никада не узме прву дрогу. Три  основне линије одбране су: родитељи, школа и законске одредбе.

Овакви скупови између осталога, потребни су и корисни да  пошаљемо поруку родитељима и другим важним особама из окружења адолесцента да на први сумњиви знак реагују и затраже стручну помоћ, а младима да сазнају како да знањем „отјерају“ дрогу од себе.

Неопходна је наша континуирана порука заснована на  научно утемељеним чињеницима да се злоупотреба психоактивних супстанци  може спријечити; да је  основ сваке превенције знање, информисаност, активно и стално учешће сваког градјанина и свих институција.

Морамо дати подршку и изналазити начине да перманенто радимо на јачању кадровских капацитета у овој областиојачамо и едукујемо  наше структуре да прикупљају, обрађују, анализирају, податке и информације у складу са међународним индикаторима и стандардима који су научно утемељени и као такви једини валидни за свеобухватни мониторинг у области дрога и основ за спровођење исправних полтика .

Министарство здравља ће се старати да  обезбиједи  савремене трендове третмана, едукације за стручњаке  кроз сарадњу са референтим међународним тијелима, као и доступност  нових водича, смјерница, и препорука за третман болести зависности од психоактивних супстанци.

Сагледали смо све сегменте које  морамо у сљедећем периоду организационо унаприједити  .

Наш стратешки правац и политичка воља подразумијевају да ми као доносиоци одлука прихватамо глас и сугестије  свих оних који су прошли тежак пут до опоравка, како би се потпуно интегрисали у друштво, без баријера и дискриминације .

 Влада Црне Горе исказује безрезервну  подршку и вољу да се интензивирају акитвности на промивисању теме опоравка од болести  зависности, и да сачувамо наше највеће богатство, здравље и животе младих људи, наше дјеце.

Желим свима конструктиван рад и успјешну Конференцију.

Галерија

gallery.media[0].alt
1/1 Фото: ПР Служба Министарства здравља
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?