Коњевић - Гуерини: Европска перспектива Црне Горе је јасна

Објављено: 23.06.2022. 11:21 Аутор: Министарство одбране

Европска перспектива Црне Горе је јасна и Италија ће наставити снажно да је подржава у оквиру процеса интеграција, оцијенили су потпредсједник Владе и министар одбране Рашко Коњевић и министар одбране Републике Италије Лоренцо Гуерини током састанка у Риму.

“Имали смо прилику да разговарамо о активностима Црне Горе, о региону Балкана, о сарадњи између наше двије земље у оквиру процеса европске интеграције у који је укључена Црна Гора и која на том путу добија убједљиву и снажну подршку Италије”, казао је Гуерини.

Констатујући да се понаша као одговорна чланица НАТО-а, земља кандидаткиња за чланство у ЕУ, која је своју спољну и безбједносну политику у потпуности ускладила са европском, министар Коњевић је исказао задовољство што ће Италија менторисати процес европских интеграција на Западном Балкану.

“Црна Гора је земља чланица НАТО-а и ту припадност Алијанси доживљава са пуном посвећеношћу, досљедно учествујући у активностима за заједничку безбједност. Као одговоран протагониста и чланица НАТО-а, Црна Гора ће бити једнако тако одговоран протагониста и чланица ЕУ”, казао је министар Гуерини, додајући да је активност црногорских војника међународним мисијама високо цијењена.  

Италијански министар одбране је казао да је билатерална сарадња двију држава одлична, али да је на састанку заједнички констатовано да ће бити и ојачана, јер Црна Гора и Италија дијеле заједничке напоре на одржању услова безбједности.

Задовољство потврдом добрих билатералних односа исказао је и министар Коњевић, наглашавајући изузетно добру сарадњу у области политике одбране, војне, као и економске сарадње, те могућности за њено унапређење.

“Захвалили смо Републици Италији на њеној снажној подршци која је и данас исказана европској перспективи Црне Горе, једнако онаквој каква је била за наше чланство у НАТО-у”, казао је министар Коњевић.

Саговорници су на састанку размијенили мишљења на актуелне теме, као што је криза у Украјини, функционисање НАТО-а у сусрет Самиту у Мадриду и указали на сва позитивна искуства из досадашњег периода петогодишње сарадње у капацитету савезница.

Министри су разговарали и о даљој подршци модернизацији Војске Црне Горе, те наставку и унапређењу активности на јачању административних капацитета, прије свега кроз школовање црногорских кадета на италијанским војним академијама.

Посјету Италији, потпредсједник Владе и министар одбране завршио је састанцима са потпредсједником Одбора за одбрану у Доњем дому италијанског парламента Роџером Де Менеком, као и са предсједницом Одбора за одбрану у Сенату, сенаторком Робертом Пиноти.

На састанцима је истакнут значај јачања односа кроз парламентарну сарадњу, као важан механизам очувања демократије и европских вриједности којима двије државе теже. Оцијењено је да је синергија дјеловања и у оквиру Европске уније и НАТО-а, у односу на кризу у Украјини, највећа политичка побједа.

“Ипак, мора се имати у виду Западни Балкан, који је веома рањив и подложан уплитањима трећих страна у унутрашња питања. ЕУ и НАТО морају у политичком, али и економском контексту бити снажније присутни и помоћи државама у региону да се одупру ретроградним идејама и наставе путем европских интеграција”, оцијенио је министар Коњевић.

Галерија

gallery.media[0].alt
1/8
item.alt
item.alt
item.alt
item.alt

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?