Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Радуловић и министарка Братић у Берну: СЕЕИИСТ ће допринијети развоју науке

Црна Гора од почетка подржава Међународни институт за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ), који ће донијети вишеструке резултате Западном Балкану. Предњачили смо у заговарању ове идеје, како у политичкој, тако и у дипломатској арени, подржавајући и финансијски развој пројекта– изјавио је министар вањских послова Ђорђе Радуловић на Конференцији „Мапа пута научне дипломатије у Југоисточној Европи: СЕЕИИСТ која се одржава у Берну.

Шеф црногорске дипломатије посебно је истакао важност заједничког власништва земаља учесница над пројектом и инвестирања заједничких капацитета и ресурса за његов даљи развој. Министар Радуловић казао да овај Институт има двоструку мисију - да развија истраживачке и иновационе капацитете, као и да оснажи повјерење међу земљама.

Нагласио је да ћемо користити најбоље праксе и учити од Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) и пројекта СЕСАМЕ - Лаки синхротрон за експерименталну науку и примјену на Блиском истоку, гдје је наука премостила изазове који представљају отворена питања за конвенционалну дипломатију у најтежим историјским тренуцима.

Захвалио је Европској унији на подршци у развоју овог пројекта који ће осигурати да СЕЕИИСТ буде уграђен у структуру европске истраживачке заједнице.
Шеф црногорске дипломатије је оцијенио да ће предстојец́и Самит ЕУ-Западни Балкан бити важан тренутак за потврду и јачање наше заједничке политичке посвец́ености преласку из фазе планирања на реализацију СЕЕИИСТ-а као центра научне изврсности.

Ministar Radulović i ministarka Bratić u BernuУ односу на три различита приједлога модела правног оквира, Црна Гора подржава правну форму ЕРИЦ, који подразумијева да се Институт успоставља на територији три земље, чиме се омогућава да и у погледу инфраструктуре државе дијеле власништво - казала је министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић. Навела је да је Црна Гора већ планирала локацију за изградњу дијела или читавог Института, а која испуњава тренутне услове за локацију. Планирано мјесто има површину од око 60.000м2, комплетну инфраструктуру, неколико километара је удаљено од аеродрома и налази се на око 10 км удаљености од Клиничког центра Црне Горе. Имајући у виду да је Црна Гора еколошка држава од 1992. године, на подручју од 240 000 м2 које окружује предметну парцелу, биљке се узгајају на еколошки прхватљив органски начин. Министарка Братић изразила је увјерење да ће, уколико Црна Гора добије прилику да имплементира пројекат на својој територији, цијели регион имати вишеструке бенефите, посебно у периоду интензивирања напора Црне Горе за напредак на путу ка чланству у ЕУ.

Током посјете Берну, министри су се састали са замјеницом генералног директора за истраживање и иновације у ЕК Сигне Ратсо и са Бернхардом Фабианеком, координатором за истраживање и иновације за земље Западног Балкана и Турску, из Генералног директората за истраживање и иновације ЕК. Саговорници су истакли важност потписивања Иновативне агенде за Западни Балкан на предстојећем Самиту ЕУ-ЗБ у оквиру словеначког предсједавања Савјетом ЕУ. Такође, изразили су задовољство због успјешног завршетка преговора за приступање Црне Горе новом програму за науку и иновације Хоризон Еуропе. Представници ЕК посебно су похвалили снажну и континуирану политичку посвећеност Црне Горе развоју пројекта који ће донијети бенефите за грађане читавог региона.

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА/МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ, НАУКЕ, КУЛТУРЕ И СПОРТА 

хттпс://www.еда.админ.цх/еда/ен/фдфа/фдфа/актуелл/неwсуеберсицхт/2021/09/сееиист.хтмл

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?