Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Radulović i ministarka Bratić u Bernu: SEEIIST će doprinijeti razvoju nauke

Objavljeno: 14.09.2021. 12:14 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Crna Gora od početka podržava Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), koji će donijeti višestruke rezultate Zapadnom Balkanu. Prednjačili smo u zagovaranju ove ideje, kako u političkoj, tako i u diplomatskoj areni, podržavajući i finansijski razvoj projekta– izjavio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na Konferenciji „Mapa puta naučne diplomatije u Jugoistočnoj Evropi: SEEIIST koja se održava u Bernu.

Šef crnogorske diplomatije posebno je istakao važnost zajedničkog vlasništva zemalja učesnica nad projektom i investiranja zajedničkih kapaciteta i resursa za njegov dalji razvoj. Ministar Radulović kazao da ovaj Institut ima dvostruku misiju - da razvija istraživačke i inovacione kapacitete, kao i da osnaži povjerenje među zemljama.

Naglasio je da ćemo koristiti najbolje prakse i učiti od Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) i projekta SESAME - Laki sinhrotron za eksperimentalnu nauku i primjenu na Bliskom istoku, gdje je nauka premostila izazove koji predstavljaju otvorena pitanja za konvencionalnu diplomatiju u najtežim istorijskim trenucima.

Zahvalio je Evropskoj uniji na podršci u razvoju ovog projekta koji će osigurati da SEEIIST bude ugrađen u strukturu evropske istraživačke zajednice.
Šef crnogorske diplomatije je ocijenio da će predstojeći Samit EU-Zapadni Balkan biti važan trenutak za potvrdu i jačanje naše zajedničke političke posvećenosti prelasku iz faze planiranja na realizaciju SEEIIST-a kao centra naučne izvrsnosti.

Ministar Radulović i ministarka Bratić u BernuU odnosu na tri različita prijedloga modela pravnog okvira, Crna Gora podržava pravnu formu ERIC, koji podrazumijeva da se Institut uspostavlja na teritoriji tri zemlje, čime se omogućava da i u pogledu infrastrukture države dijele vlasništvo - kazala je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić. Navela je da je Crna Gora već planirala lokaciju za izgradnju dijela ili čitavog Instituta, a koja ispunjava trenutne uslove za lokaciju. Planirano mjesto ima površinu od oko 60.000m2, kompletnu infrastrukturu, nekoliko kilometara je udaljeno od aerodroma i nalazi se na oko 10 km udaljenosti od Kliničkog centra Crne Gore. Imajući u vidu da je Crna Gora ekološka država od 1992. godine, na području od 240 000 m2 koje okružuje predmetnu parcelu, biljke se uzgajaju na ekološki prhvatljiv organski način. Ministarka Bratić izrazila je uvjerenje da će, ukoliko Crna Gora dobije priliku da implementira projekat na svojoj teritoriji, cijeli region imati višestruke benefite, posebno u periodu intenziviranja napora Crne Gore za napredak na putu ka članstvu u EU.

Tokom posjete Bernu, ministri su se sastali sa zamjenicom generalnog direktora za istraživanje i inovacije u EK Signe Ratso i sa Bernhardom Fabianekom, koordinatorom za istraživanje i inovacije za zemlje Zapadnog Balkana i Tursku, iz Generalnog direktorata za istraživanje i inovacije EK. Sagovornici su istakli važnost potpisivanja Inovativne agende za Zapadni Balkan na predstojećem Samitu EU-ZB u okviru slovenačkog predsjedavanja Savjetom EU. Takođe, izrazili su zadovoljstvo zbog uspješnog završetka pregovora za pristupanje Crne Gore novom programu za nauku i inovacije Horizon Europe. Predstavnici EK posebno su pohvalili snažnu i kontinuiranu političku posvećenost Crne Gore razvoju projekta koji će donijeti benefite za građane čitavog regiona.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA/MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE, KULTURE I SPORTA 

https://www.eda.admin.ch/eda/en/fdfa/fdfa/aktuell/newsuebersicht/2021/09/seeiist.html

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?