Crna Gora kopredsjedavala zajedničkim sastankom dvije Platforme na Zapadnom Balkanu

Objavljeno: 24.09.2021. 06:21 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Crna Gora je 22. septembra 2021. godine kopredsjedavala zajedničkim sastankom Upravljačke platforme za Zapadni Balkan o obrazovanju i kulturi i Upravljačke platforme za Zapadni Balkan o istraživanju i inovacijama.

U ime Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, sastankom je kopredsjedavao generalni direktor Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova i međunarodnu saradnju Goran Drobnjak, Evropsku komisiju - Generalni direktorat za istraživanje i inovacije predstavljala je šefica Sektora za pridruživanje programu Horizont Evropa Ruta Zarnauskaite, dok je u ime Slovenačkog predsjedavanja Savjetom Evropske unije učestvovao Peter Volasko iz Ministarstva prosvjete, nauke i sporta.

Ključne teme sastanka bile su Zajednička Deklaracija o Agendi Zapadnog Balkana za inovacije, istraživanje, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport i predstojeći Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, koji će se održati 6. oktobra 2021. godine na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Popodnevni dio sastanka bio je posvećen inovacionim politikama i pametnoj specijalizaciji u zemljama regiona.

Na početku sastanka, Zarnauskaite je pohvalila uspješno završene pregovore između svih zemalja Zapadnog Balkana i Evropske komisije o pridruživanju novom okvirnom programu za istraživanje i inovacije Horizont Evropa. Ona se osvrnula i na konferenciju „Mapa puta naučne diplomatije u Jugoistočnoj Evropi: SEEIIST'', koja se održala prošle sedmice u Bernu, na kojoj su učestvovali svi ministri zemalja Zapadnog Balkana nadležni za nauku. Pomenuta konferencija bila je dobra prilika i za bilateralne susrete ministara sa zamjenicom generalnog direktora za istraživanje i inovacije Evropske komisije Signe Ratso, i razmjenu informacija o aktuelnim temama u oblasti nauke, istraživanja i inovacija.

Peter Volasko, u ime Slovenačkog predsjedavanja Savjetom EU, naglasio je značaj učlanjenja država regiona u Evropsku uniju, ističući da će Slovenija nastaviti da daje punu podršku regionu u tom pravcu.

Pozdravljajući učesnike sastanka, Goran Drobnjak je istakao da ove godine obilježavamo 15 godina od uspostavljanja Platforme o istraživanju i inovacijama za Zapadni Balkan, te da ova činjenica najbolje govori o posvećenosti kako Evropske komisije, tako i zemalja Zapadnog Balkana ovom tijelu, koje djeluje kao centar za razmjenu informacija, zajedničkih ideja i aktivnosti između zemalja Zapadnog Balkana, Evropske komisije, zemalja članica EU i međunarodnih organizacija. On je iskoristio ovu priliku da iskaže snažnu podršku Crne Gore sprovođenju Agende za Zapadni Balkan o inovacijama, istraživanju, obrazovanju, kulturi, omladini i sportu, kao i zadovoljstvo što je Crna Gora 6.septembra 2021. godine uspješno završila pregovore o pristupanju novom okvirnom programu za istraživanje i inovacije Horizont Evropa. Naglasio je da je potpisivanje sporazuma o pridruživanju Crne Gore najambicioznijem okvirnom programu za istraživanje i inovacije u Evropi i najvećem transnacionalnom programu takve vrste u svijetu, za našu zemlju izuzetno važno. Osiguranje vrlo aktivnog učešća crnogorskih institucija u Horizont Evropa programu jedan je od postavljenih ciljeva Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. U tom kontekstu, a imajući u vidu brojne otvorene pozive, Ministarstvo je od poslednjeg sastanka Platforme organizovalo Info dane i obuke posvećene konkretnim pozivima.

„Radujemo se predstojećem Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan i sprovođenju  Agende Zapadnog Balkana za inovacije, istraživanje, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport u narednom periodu“, zaključio je Drobnjak.

Samit Evropska unija - Zapadni Balkan će 6. oktobra ove godine svečano označiti početak aktivnosti na implementaciji Agende Zapadnog Balkana za inovacije, istraživanje, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport. Samit je važan trenutak za ponovnu potvrdu i jačanje zajedničke političke posvećenosti zemalja Zapadnog Balkana evropskim vrijednostima i principima, kao i regionalnoj saradnji i implementaciji reformi koje su potrebne da bi region krenuo naprijed.

Na kraju sastanka, Zarnauskaite je najavila još jedan važan događaj - održavanje Samita Centralnoevropske inicijative, 3. decembra 2021. godine u Podgorici.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?