Bratić i Liu : Nastavak tehničke podrške IAEA Crnoj Gori i inteziviranje saradnje

Objavljeno: 24.09.2021. 10:40 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Na bilateralnom sastanku sa zamjenikom generalnog direktora IAEA za oblast tehničke saradnje Hua Liuom, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić kazala je da Crna Gora podržava koncept IAEA “Atomi za mir i razvoj” (Atoms for Peace and Development). Ona je naglasila da smo mi mala i nenuklearna zemlja zbog čega možemo da ukažemo na prednosti korišćenja nuklearne nauke u svim segmentima života: zdravlja ljudi, zaštite i povećanje kvaliteta zemljišta, industrije, zaštite mora i priobalja i zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa.

Bratić i Liu

Osvrnuvši se na ostvarenu izuzetno dobru saradnju sa IAEA, ministarka Bratić se zahvalila IAEA i Departmanu za tehničku saradnju za urgentnu tehničku pomoć za borbu potiv COVID 19 kroz interregionalni projekat u testovima i opremi, ukupne vrijednosti od oko 500.000 eura, zatim za pomoć Kliničkom centru Crne Gore isporukom gama kamera, digitalnog mamografa, CT za Institut za bolesti djece i podršku u uvođenju sistema brahiterapije.

Ministarka Bratić je izrazila veliku podršku projektu ZODIAC i najavila uključivanje institucija kao što su Klinički centar Crne Gore, Institut za javno zdravlje, Ministarstvo poljoprivrede, kao i ostalih. Crna Gora će podržati i projekat NUTEC koji je u povoju a odnosi se na tretman plastike koja zagađuje more i priobalje.  Predstavnici Crne Gore će učestvovati tim povodom i na Okruglom stolu 07.10.2021. godine u sesiji „Istraživanje i razvoj”, na visokom nivou.

Zamjenik generalnog direktora IAEA za oblast tehničke saradnje Hua Liu se zahvalio ministarki Bratić na doprinosu i aktivnom učešću u radu IAEA uz nadu da će se saradnja sa našom državom formalno nastaviti i u narednom periodu. On je ponudio ekspertsku podršku Crnoj Gori  u korišćenju nuklearnih tehnologija u mirnodopske svrhe u okviru naučnih projekata koje sprovodimo. Takođe, Liu je najavio i nastavak tehničke pomoći Kliničkom centru Crne Gore i Dijagnostičko-specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji kroz izgradnju ljudskih resursa za oblast nuklearne medicine i uspostavljanje sistema PET/CT u KCCG, kao i u tretmanima opasnih zaraznih bolesti iz oblasti veterine i jačanje kapaciteta Dijagnostičke-speciijalističke veterinarske laboratorije,  čime se štiti i zdravlje ljudi ali i preveniraju ekonomske štete nastale uginućem ili bolestima stočnog-životinjskog fonda. Takođe potvrdio je i naša ocekivanja da ćemo imati podrsku IAEA u realizaciji projekta SEEIIST.

Bratić i Liu

Bratić i Liu su na kraju zajedno zaključili da međusobna saradnja Crne Gore i IAEA, pored nastavka, treba da bude uzdignuta i na još veći nivo.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?