Delegacija MPNKS učestvovala na konferenciji "Mapa puta naučne diplomatije jugoistočne Evrope: SEEIIST" u Bernu

Objavljeno: 23.09.2021. 12:29 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Na poziv švajcarskog ministra vanjskih poslova Ignacia Kasisa, Delegacija MPNKS na čelu sa ministarkom prof. dr Vesnom Bratić, koju su još sačinjavali državna sekretarka Milica Kadović i VD generalni direktor Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova i međunarodnu saradnju Goran Drobnjak, učestvovala je na konferenciji  ''Mapa puta naučne diplomatije Jugoistočne Evrope: SEEIIST (South East European International Institute for Sustainable Technologies)'' 13. i 14. septembra u Bernu. Pored delegacije MPNKS ispred Crne Gore je učestvovala i delegacija našeg MVP-a na čelu sa ministrom Đorđem Radulovićem.

Učešće na konferenciji predstavlja primjer saradnje zemalja Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom, kao i doprinos procesu integracija. Tema konferencije, SEEIIST,  predstavlja jedan od najznačajnijih regionalnih projekata u oblasti nauke koji se implementira unutar međunarodnog koncepta naučne diplomatije uopšte.

U svom izlaganju na Konferenciji, ministarka prof. Dr Vesna Bratić se zahvalila domaćinima na sjajnom sastanku koji je, uprkos pandemiji,  omogućuo da zvaničnici na visokom nivou dodatno ohrabre inicijativu Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope. Takođe, ministarka je istakla da realizacijom ovog izvanrednog projekta, Crna Gora prepoznaje ogromnu razvojnu priliku za jačanje naučne zajednice, zdravstvenu zaštitu građana, kao i za jačanje cjelokupne zajednice, a ne samo pojedinačnih zemalja koje će imati to zadovoljstvo da grade institut na svojoj teritoriji.

„Mi ćemo koristiti najbolju praksu i učiti od CERN-a (Evropskog Savjeta za nuklearna istraživanja) i SESAME-a (Sinkrotonskog zračenja za eksperimentalnu nauku i primjene na Bliskom istoku), gdje nauka prevazilazi izazove koje tradicionalna otvorena pitanja stavljaju pred konvencionalnu diplomatiju u najtežim istorijskim trenucima i konfliktima. Zahvalni smo za snažnu podršku EU za razvoj ovog projekta, koji će omogućiti integraciju Međunarodnog instituta za održive tehnologije u evropsku istraživačku zajednicu.“, izjavila je ministarka Bratić.

Projekat SEEIIST je jedan od najvećih regionalnih razvojnih, naučno-tehnoloških projekata i za Crnu Goru, koja je u konkurenciji da se takav jedan objekat instituta ili jednog njegovog dijela u narednom periodu izgradi i kod nas.

S obzirom na učešće i doprinos Crne Gore u ovom projektu od početka, ali i na najkonkretnije uslove od svih predstavnika zemalja regiona, koje je ministarka Bratić iznijela na konferenciji navodeći zašto bi ovakav objekat bio izgrađen u Crnoj Gori, postoji određena nada da će se to i ostvariti u narednom periodu.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?