Министар Секуловић на дводневном састанку Брдо процес

Објављено: 10.06.2021. 13:07 Аутор: Министарство унутрашњих послова

Министар унутрашњих послова мр Сергеј Секуловић учествује на дводневном министарском састанку Брдо процес, у Порторожу, на позив министра унутрашњих послова Републике Словеније Алеша Хојса. Поред министара земаља чланица, састанку присуствују и представници Републике Аустрије, као и институција ЕУ и међународних и регионалних организација и иницијатива.

Тема разговора било је управљање мјешовитим миграционим токовима. Истакнути су различити изазови услијед повећаних нерегуларних долазака миграната у регион,  забринутост због празнина у управљању спољним границама ЕУ и због тога што мигранти често користе  Западни Балкан као транзитну руту ка Европи. Стога су министри поручили да је неопходна додатна подршка и ближа сарадња са ЕУ и регионалним и међународним партнерима, апелујући на циљану подршку по питању злоупотреба система азила, ефикасног управљања миграцијама, борбе против кријумчарења миграната и недостацима у управљању границама. Посебно је поздрављена оперативна помоц́ Европске агенције за граничну и обалску стражу (Frontex) на Западном Балкану и Европске канцеларије за подршку азилу, у циљу јачања капацитета у области надзора границе, азила и прихвата.

Министри су указали на предност успостављања интероперабилног система идентификације миграната, који би омогуц́ио ефикаснију размјену информација о потенцијалним безбједносним ризицима, посебно у контексту организованог криминала и тероризма, и допринио бољој полицијској сарадњи и безбједности. Министри унутрашњих послова сагласни су и да је повратак држављана трец́их земаља, којима није потребна међународна заштита, саставни дио ублажавања миграционог притиска у региону и нагласили важност повећања укупне стопе повратка нерегуларних миграната.  Имајући у виду чињеницу да је успјешан повратак могуц́ само у мјери у којој земље поријекла поново прихвате своје држављане, препознати су и напори западнобалканских партнера у закључивању споразума са трећим земљама о повратку и реадмисији.

На састанку је потврђена снажна подршка наставку сарадње на пољу спречавања и истраге сексуалног злостављања и експлоатације дјеце на интернету, али и поздрављен постигнути напредак. Извјештаји стручних истражитеља у овој области, који би требало да буду припремљени и анализирани до краја ове године, пружиц́е најновији преглед тренутне праксе, стратешких иницијатива и законодавног оквира, који ће бити основа за дискусију о активностима у будуц́ности. Министри су нагласили важност континуиране оперативне сарадње, и похвалили напредак заједничке превентивне кампање, коју су припремили партнери учесници уз подршку Еуропола, а која треба да буде покренута у септембру. Закључено је да блиска сарадња између надлежних органа партнера који учествују у кривичним истрагама, као и превентивне активности, треба  да се одрже и ојачају у наредним годинама, а да би у јачању експертске мреже веома значајно било укључивање  релевантних агенција ЕУ, посебно Еуропола и Цепола.

Република Словенија ће о склопљеним договорима на дводневном састанку у Порторожу обавијестити ЕУ.

Министар Секуловић је током свог излагања позвао на пријеко потребну солидарност међу земљама чланицама.  На маргинама састанка разговарао је са извршном директорицом Европске канцеларије за подршку азилу Нином Грегори и министром унутрашњих послова Републике Косово Ђељајем Свецлом.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?