Начелник Генералштаба на дводневном виртуелном састанку Војног комитета (МССЦ)

Објављено: 14.01.2022. 11:00 Аутор: Министарство одбране

Начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Милутин Ђуровић, учествовао је на дводневном виртуелном састанку Војног комитета на нивоу НАТО начелника генералштабова (МЦЦС), 12. и 13. јануара 2022. године.

Предсједавајући МЦЦС, адмирал Роб Бауер, истакао је да се налазимо у важном тренутку за сигурност Алијансе.

"Наша снага, као Алијансе, лежи, не само у савезништву и одлучности, већ и у способности да се припремимо за будуће изазове", нагласио је он. Такође, истакао је да је НАТО свјестан изазова и могућности које нуди дигитално доба и активно је ангажован на дигиталној трансформацији процедура, опреме и људских ресурса.

У том смислу начелници генералштабова су се посебно осврнули на развој способности у циљу одговора на безбједносне изазове, који су оцијењени као мултидоменски, међусобно повезани и транснационални.

У обраћању колегама из савезничких земаља генерал Ђуровић је истакао да нови оперативни домени, као што су сајбер и свемир, представљају велике могућности, али и изазове, пошто захтијевају стална улагања и развој нових способности. Генерал је нагласио да ће успјеси у будућим операцијама зависити од степена интеграције снага и способности да се предузму одговарајуће превентивне мјере.

Генерални секретар НАТО, Јенс Столтенберг, упознао је начелнике генералштабова са током и закључцима састанка у формату НАТО-Русија.

Учесници састанка су, између осталог, дискутовали и о новом стратегијском концепту НАТО-а, а одржана је и сесија са партнерима из Украјине и Грузије.

Галерија

gallery.media[0].alt
1/4
item.alt
item.alt
item.alt
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?