Одржан састанак на тему реализације пројекта „Солари 3000+ и 500+”

На састанку са представницима 15 локалних самоуправа, ЕПЦГ и Еко-фонда, а који је иницирало и организовало Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма је закључено да је пројекат „Солари 3000+ и 500+” неопходан Црној Гори, првенствено због тога што ће се њиме радити на подизању стандардна домаћинстава и правних лица, али и због тога што се њиме трасира пут зелене енергетске транзиције и ради на очувању и заштити животне средине. Додатно, Министарство ће послати локалним самоуправама детаљно дефинисане техничке спецификације пројекта, док су се представници локалних самоуправа обавезали да провјере Одлуке о грађењу односно постављању помоћних објеката и Одлуке о грађењу локалних објеката од општег интереса, правила и процедуре и о томе обавијесте Комисију за инвестиције у електроенергетском сектору која води комплетну реализацију пројекта.

Министар екологије, просторног планирања и урбанизма, проф. др Ратко Митровић нагласио је да је министарство на чијем је челу иницирало пројекат и да ће представљати једну од најзначајнијих инвестиција у области енергетике и заштите животне средине у посљедњим деценијама.

„60% становништва у Црној Гори живи у индивидуалним станбеним објектима, који су, нажалост, највећи загађивачи животне средине, посебно због тога што се велики број домаћинстава, у зимском периоду, грије на дрва и угаљ. Овим пројектом не само да се рјешава стандард домаћинстава која неће морати да плаћају велике рачуне за утрошњу електричне енергије, већ се њиме рјешавају и одређени енергетски и еколошки проблеми, кроз нпр. смањење емисије ЦО2“, нагласио је министар Митровић.

Директорица директората за развој становања, Радмила Лаиновић, из чијег је директората и потекла иницијатива, напоменула је да је неопходно између надлежних који учествују у пројекту усагласити правила, процедуре и услове пријављивања домаћинстава, односно грађана и правних лица, како би се пронашло, ако је икако могуће, јединствено законско рјешење које би цијели процес пријављивања за конкурс максимално поједноставило и олакшало.

„Неопходно је да се свим домаћинствима и правним лицима обезбиједи могућност да учествују, те да се процедура постављања панела унапријед дефинише, али и уклоне баријере које би могле утицати на ефикасну реализацију или увећање трошкова постављања соларних панела“, изјавила је Лаиновић.

Драшко Бољевић, директор Фонда за заштиту животне средине, као представник инсиституције преко које ће се грађанима омогућити субвенција од 20% за куповину фото-напонских панела саопштио је да је заиста у цијелом пројекту најбитније сваком кориснику, и домаћинству и правном лицу, омогућити да уживају бенефите пројекта.

Подсјећамо, пројекат се изводи на иницијативу Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, преко Фонда за заштиту животне средине-Еко фонда, а у сарадњи са Електропривредом Црне Горе, ЦЕДИС-ом, Министарством за капиталне инвестиције и другим надлежним органима, којим се обезбјеђуја подршка при куповини и уградњи фото-напонских панела снаге до 10кW за индивидулне стамбене објекте и уградње фото напонских панела до 30кW за правна лица на територији Црне Горе, даће импулс зеленој енергетској транзицији у Црној Гори.

Овим пројектом ће се омогућити да 3000+ домаћинстава и 500+ правних лица, купе и уграде панеле снаге до 10кW и 30кW, чију ће вриједност плаћати преко рачуна за струју, уз субвенцију од 20% коју обезбјеђује Влада Црне Горе. Пројекат ће омогућити грађанима да од потрошача и купаца, постану произвођачи и продавци електричне енергије.

Комплетну реализацију пројекта Солари 3000+ и 500+ ће водити Комисија за инвестиције у електроенергетском сектору коју чине представници ЕПЦГ, Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, Министарства капиталних инвестиција, ЦЕДИС-а, Еко фонда, ЦГЕС-а и других надлежних институција.

Комплетну реализацију пројекта Солари 3000+ и 500+ ће водити Комисија за инвестиције у електроенергетском сектору коју чине представници ЕПЦГ, Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, Министарства капиталних инвестиција, ЦЕДИС-а, Еко фонда, ЦГЕС-а и других надлежних институција.

Галерија

gallery.media[0].alt
1/3
item.alt
item.alt
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?