Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan sastanak na temu realizacije projekta „Solari 3000+ i 500+”

Objavljeno: 01.11.2021. 14:40 Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Na sastanku sa predstavnicima 15 lokalnih samouprava, EPCG i Eko-fonda, a koji je iniciralo i organizovalo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je zaključeno da je projekat „Solari 3000+ i 500+” neophodan Crnoj Gori, prvenstveno zbog toga što će se njime raditi na podizanju standardna domaćinstava i pravnih lica, ali i zbog toga što se njime trasira put zelene energetske tranzicije i radi na očuvanju i zaštiti životne sredine. Dodatno, Ministarstvo će poslati lokalnim samoupravama detaljno definisane tehničke specifikacije projekta, dok su se predstavnici lokalnih samouprava obavezali da provjere Odluke o građenju odnosno postavljanju pomoćnih objekata i Odluke o građenju lokalnih objekata od opšteg interesa, pravila i procedure i o tome obavijeste Komisiju za investicije u elektroenergetskom sektoru koja vodi kompletnu realizaciju projekta.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratko Mitrović naglasio je da je ministarstvo na čijem je čelu iniciralo projekat i da će predstavljati jednu od najznačajnijih investicija u oblasti energetike i zaštite životne sredine u posljednjim decenijama.

„60% stanovništva u Crnoj Gori živi u individualnim stanbenim objektima, koji su, nažalost, najveći zagađivači životne sredine, posebno zbog toga što se veliki broj domaćinstava, u zimskom periodu, grije na drva i ugalj. Ovim projektom ne samo da se rješava standard domaćinstava koja neće morati da plaćaju velike račune za utrošnju električne energije, već se njime rješavaju i određeni energetski i ekološki problemi, kroz npr. smanjenje emisije CO2“, naglasio je ministar Mitrović.

Direktorica direktorata za razvoj stanovanja, Radmila Lainović, iz čijeg je direktorata i potekla inicijativa, napomenula je da je neophodno između nadležnih koji učestvuju u projektu usaglasiti pravila, procedure i uslove prijavljivanja domaćinstava, odnosno građana i pravnih lica, kako bi se pronašlo, ako je ikako moguće, jedinstveno zakonsko rješenje koje bi cijeli proces prijavljivanja za konkurs maksimalno pojednostavilo i olakšalo.

„Neophodno je da se svim domaćinstvima i pravnim licima obezbijedi mogućnost da učestvuju, te da se procedura postavljanja panela unaprijed definiše, ali i uklone barijere koje bi mogle uticati na efikasnu realizaciju ili uvećanje troškova postavljanja solarnih panela“, izjavila je Lainović.

Draško Boljević, direktor Fonda za zaštitu životne sredine, kao predstavnik insistitucije preko koje će se građanima omogućiti subvencija od 20% za kupovinu foto-naponskih panela saopštio je da je zaista u cijelom projektu najbitnije svakom korisniku, i domaćinstvu i pravnom licu, omogućiti da uživaju benefite projekta.

Podsjećamo, projekat se izvodi na inicijativu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, preko Fonda za zaštitu životne sredine-Eko fonda, a u saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore, CEDIS-om, Ministarstvom za kapitalne investicije i drugim nadležnim organima, kojim se obezbjeđuja podrška pri kupovini i ugradnji foto-naponskih panela snage do 10kW za individulne stambene objekte i ugradnje foto naponskih panela do 30kW za pravna lica na teritoriji Crne Gore, daće impuls zelenoj energetskoj tranziciji u Crnoj Gori.

Ovim projektom će se omogućiti da 3000+ domaćinstava i 500+ pravnih lica, kupe i ugrade panele snage do 10kW i 30kW, čiju će vrijednost plaćati preko računa za struju, uz subvenciju od 20% koju obezbjeđuje Vlada Crne Gore. Projekat će omogućiti građanima da od potrošača i kupaca, postanu proizvođači i prodavci električne energije.

Kompletnu realizaciju projekta Solari 3000+ i 500+ će voditi Komisija za investicije u elektroenergetskom sektoru koju čine predstavnici EPCG, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstva kapitalnih investicija, CEDIS-a, Eko fonda, CGES-a i drugih nadležnih institucija.

Kompletnu realizaciju projekta Solari 3000+ i 500+ će voditi Komisija za investicije u elektroenergetskom sektoru koju čine predstavnici EPCG, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstva kapitalnih investicija, CEDIS-a, Eko fonda, CGES-a i drugih nadležnih institucija.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/3
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?