Одржани састанци са ММФ-ом: Охрабрује опоравак економије, неопходне реформе

Делегација Црне Горе коју су предводили министар финансија и социјалног старања мр Милојко Спајић  и гувернер Централне банке Црне Горе др Радоје Жугић одржала је више видео сусрета са високим званичницима ММФ-а у оквиру Годишњих састанака ММФ-а и Свјетске банке.

На састанцима са Бо Лијем, замјеником генералне директорице ММФ-а, и Срикантом Сесхадријем, шефом мисије ММФ-а за Црну Гору, било је ријечи о тренутној здравственој, макроекономској и финансијској ситуацији у нашој земљи. Оцијењено је да је Црна Гора, након рецесије у претходној години, узроковане пандемијом коронавируса, на путу снажног економског опоравка, што потврђују позитивни макроекономски трендови, које су представници ММФ-а оцијенили охрабрујућим.

На глобалном нивоу, г. Ли је нагласио важност имунизације, као и убрзаног спровођења реформи као неопходног предуслова за снажан економски напредак од посљедица пандемије.

Министар Спајић је нагласио да је Црна Гора једна од ријетких земаља која је, и поред пада БДП-а од 15,3% у 2020, на шта је утицала политика затворених граница, успјела да се нагло опорави и најавио да је прелиминарна процјена раста БДП-а у овој години око 13%.

Министар Спајић је нагласио и да ће планирана реформа пореског система кроз програм „Европа сад“ допринијети бољем животном стандарду грађана и смањењу неформалне економије на тржишту рада.

„Остварен је огроман успјех - приходи од туризма за три квартала 2021. године износе око 700 милиона еура, што је премашило све пројекције. Имамо суфицит буџета три мјесеца заредом (јун, јул и август) од преко 105 милиона еура, што је допринијело смањењу буџетског дефицита на свега 1,2% за период јануар - август ове године, у поређењу са 10,2% у 2020. години“, казао је Спајић, указујући и да предвиђа смањење државног дуга са преко 100% на испод 80% до краја године.

На питање г. Сесхадрија какву ће улогу имати Montenegro Works, министар је објаснио значај оснивања предузећа за побољшање управљања државном имовином у складу са најбољом међународном праксом. Министар Спајић је такође дискутовао о програму „Европа сад“ који укључује смањење пореског оптерећења на рад са 39% на око 20-25%, у зависности од висине дохотка, а сет мјера доприноси да дође до повећања зарада.

Гувернер Жугић упознао је саговорнике са стањем у банкарском сектору и презентовао резултате недавно окончаног пројекта процјене квалитете активе (AQR). Истакао је да је банкарски систем, упркос коронакризи, остао стабилан, те да су банке ликвидне и добро капитализоване, док све кључне билансне позиције биљеже позитивне трендове.

“Депозити су на историјском максимуму и то потврђује снажно повјерење у банкарски систем, али и у регулатора”, саопштио је Жугић и додао да, иако је AQR резултирао незнатним смањењем коефицијента солвентности на крају 2019. године, раст сопствених средстава банака током 2020. и 2021. године је више него компензовао извршену корекцију, те коефицијент солвентности тренутно износи 19,2%, скоро двоструко више од законског захтјева.

Ли и Сесхадри честитали су ЦБЦГ на успјешно спроведеном AQR-у, додајући да ће ММФ наставити да помаже ЦБЦГ у њеним напорима на даљем снажењу банкарског сектора, као и побољшању њених супервизорских капацитета. Представнике ММФ-а занимали су даљи планови ЦБЦГ по питању трајања раније донешених мјера усмјерених на смањење посљедица пандемије на привреду. Гувернер је саопштио да ЦБЦГ редовно прати имплементацију мјера и оцјењује њихову оправданост, те ће се, с тим у складу, доносити даље одлуке по овом питању, уз строго вођење рачуна о кључном циљу - очувању стабилности банкарског сектора.

Црногорска делегација је одржала састанке и са Паулом Хилберсом, извршним директором ММФ-а и Алфредом Камером, директором Сектора ММФ-а за Европу. Господин Ливиу Воинеа, виши савјетник извршног директора Хилберса, који је представник Црне горе у Извршном одбору ММФ-а, такође је присуствовао овим састанцима.

Хилберс је истакао задовољство због успјешне туристичке сезоне која је значајно допринијела опоравку економије, као и због охрабрујућих трендова у фискалној сфери. Такође се осврнуо на пројекат AQR-а, истичући да његова имплементација представља позитиван помак за ЦБЦГ.

Камер је напоменуо да се Црна Гора, као и многе друге државе, суочава са двоструким изазовима опоравка од кризе и спровођења реформи које ц́е повећати економску отпорност стварањем заштитних бафера за будуће кризе. Такође је истакао да је за опоравак Црне Горе итекако важно то што је банкарски сектор остао стабилан.

Министар Спајић је истакао да је усвајање програмског буџета било од кључне важности за омогућавање рационализације трошкова државне управе у мјери која није била присутна ранијих година, као и да је повећана транспарентност. Хеџинг аранжманом за кинески дуг елиминисан је валутни ризик и уштедјело се 4 милиона еура за прву рату за ауто-пут. Нагласио је да је намјера да се пријевремено отплате ранији скупи кредити и говорио о плановима оптимизације јавне управе и повећања капиталног буџета у наредној години. 

Камер је похвалио посвећеност Министарства финансија и социјалног старања реформама и смањењу буџетског дефицита у веома кратком периоду.

Гувернер Жугић се захвалио директору Камеру на одличној сарадњи и подршци коју је ММФ пружио ЦБЦГ кроз више програма техничке помоћи, посебно истичући подршку у припреми измјена и допуна Закона о ЦБЦГ.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?