Покренут Програм образовања за стицање кључних вјештина из Ромологије

Објављено: 22.06.2022. 12:19 Аутор: Министарство просвјете

Са циљем развијања и очувања свијести о сопственом поријеклу, идентитету, језику, књижевности и култури ромске и египћанске заједнице Министарство људских и мањинских права, Министарство просвјете и Институт за стране језике Подгорица у сарадњи са Савјетом за регионалну сарадњу (РЦЦ) покренули су акредитовани Програм образовања за стицање кључних вјештина из Ромологије.

Програм је намијењен појединцима/кама или институцијама које раде са ромском популацијом на пројектима и програмима за Роме/киње и има за циљ да упозна полазнике са идентитетом, културом, језиком и књижевношћу Рома/киња.

Програм се састоји од четири модула и замишљен је као веза језика са другим дисциплинама попут права, економије, екологије, пољопривреде, и др.

Циљ овог модула је упознавање полазника/ца са специфичностима и комплексности идентитета Рома/киња. Модул је посебно усредсређен на приказ различитости ромских група, њихове културе, обичаја, религије и језика те њихових удјела у креирању различитости идентитета, како би полазници/е стечено знање примјењивали за смањење предрасуда и дискриминације према Ромима/кињама.

Преостала три модула односе се редом на културу Рома, језик и културу и књижевност Рома.

У оквиру првог модула обучено је тринаест полазника/ца.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?