Позив за предлоге случајева употребе аутоматизованог планирања и заказивања

У току је други позив за предлоге случајева употребе аутоматизованог планирања и заказивања у оквиру пројекта AIPlan4EU, који се реализује кроз програм Хоризонт 2020.

Аутоматизовано планирање и заказивање (АИ планирање) представља централну истраживачку област у развоју вјештачке интелигенције, у оквиру које европска истраживања деценијама дају снажан допринос. Ради се о технологији доношења одлука која се састоји у разматрању предиктивног модела система који се контролише и одлучивању како и када је потребно дјеловати да би се постигао жељени циљ. Ова истраживачка област је релевантна за многе области примјене којима су потребне брже, аутоматизоване и оптималне одлуке, као што су агилна производња, пољопривредна храна или логистика.

Циљ пројекта AIPlan4EU је да аутоматизовано планирање и заказивање постане дио Европске платформе вјештачке интелигенције (AI4EU) кроз развој јединственог оквира усмјереног на корисника, који треба да омогући приступ постојец́ој технологији АИ планирања, те осмишљавање конкретних смјерница за иноваторе и практичаре о начину коришћења ове технологије.

Пројекат је конкретно усредсређен на сљедеће:

 • Обезбјеђивање доступности АИ планирања практичарима и иноваторима;
 • Олакшавање интегрисања АИ планирања и других IKT технологија;
 • Јачање релевантности АИ планирања за широк спектар сектора примјене;
 • Лако интегрисање АИ планирања у оквиру AI4EU платформе;
 • Олакшавање изучавања АИ планирања за преквалификацију и смањење баријера за приступање; и
 • Стандардизацију и усмјеравање академског истраживања ка примјени.

Кроз поменути отворени позив за одабир предлога случајева употребе, AIPlan4EU пројекат настоји да привуче мотивисане екстерне партнере, уз могућност финансирања. Наиме, циљ је да се идентификују потенцијални случајеви употребе аутоматизованог планирања у стварном свијету којима ће бити пружена прилика да се развију и имплементирају у наредним фазама пројекта AIPlan4EU.

Позив је усмјерен на појединце и компаније, а биц́е финансирано до 5 предлога случајева употребе.  

Случајеви употребе могу бити из различитих сектора као што су: свемир, пољопривреда, производња, логистика, аутономна вожња, аутоматизовано експериментисање, подводна роботика или било ког другог сектора који се покаже релевантним.

Пројекат AIPlan4EU nudi:

 • Стручност највишег нивоа у области аутоматизованог планирања и заказивања, за рјешавање вашег проблема;
 • 1.500 ЕУР по случају употребе, за учешће на радионици на којој ће бити обезбијеђена помоц́ за даљи развој и специфицирање случаја употребе у контексту аутоматизованог планирања и заказивања;
 • Могуц́ност финансирања до 30.000 ЕУР за подршку имплементацији случаја употребе у будуц́им отвореним позивима;
 • Могуц́ност повезивања са корисницима и добављачима из различитих индустрија; и
 • Приступ одрживом екосистему интересних страна активних у више домена аутоматизованог планирања и заказивања (АИ планирање).

Пријаве се подносе до 10. фебруара 2022. године, до 17.00h, посредством F6S платформе: https://www.f6s.com/aiplan4eu-oc2-usecase/

Више детаља о пројекту AIPlan4EU и самом позиву може се наћи на страници: https://www.aiplan4eu-project.eu/

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?