Премијер Кривокапић разговарао с канцеларком Меркел у Тирани

Објављено: 14.09.2021. 15:29 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Предсједник Владе Црне Горе, Здравко Кривокапић, састао се данас у Тирани са њемачком канцеларком Ангелом Меркел.

Премијер Кривокапић, изражавајући радост поводом поновног сусрета са канцеларком државе која је стратешки партнер Црне Горе и једна од водећих чланица ЕУ, исказао је захвалност на неупитној подршци коју је пружала Црној Гори на њеном европском путу као и у њеним текућим реформским процесима.

Премијер је казао да је, имајући у виду свеукупну епидемиолошку ситуацију у региону, Европи и шире, задовољан постигнутим резултатима у току љетње туристичке сезоне, која је у завршној фази, а која кореспондира са свим економским пројекцијама Владе и њеном реформском агендом, у погледу одрживости јавних финансија.

Ових девет мјесеци рада Владе, доказују нашу безрезервну посвећеност вриједностима Европске уније и Алијансе. То смо доказали и приликом посљедњег изазова, односно устоличења вјерског поглавара највеће хришћанске заједнице у земљи, када смо упркос интезивним опструкцијама од стране предсједника државе, успјели обезбједити Уставом загарантована права нашим грађанима.

Премијер је нагласио да кључна водиља процеса придруживања Црне Горе Европској унији остаје владавина права и да ће Црна Гора и даље, у потпуности бити посвец́ена реформским активностима и испуњењу привремених мјерила у поглављима 23 и 24. Предсједник Владе Црне Горе захвалио је канцеларки Њемачке на свему што је Њемачка учинила за Западни Балкан, нарочито кроз седмогодишњу иницијативу Берлинског процеса који је комплементаран са приступним преговорима и који је допринио напретку и зближавању земаља региона. Премијер је указао да Берлински процес има незамјењиву улогу у јачању регионалне сарадње и повезивању земаља региона са ЕУ на путу интеграција.

„Примарни геостратешки циљ наше државе је да постане наредна држава чланица ЕУ, док наше учешће у регионалним мултилатералним организацијама желимо да буде у  функцији потпуног остварења тог циља, а никако замјена или алтернатива ЕУ. Штавише, с Европском комисијом желимо да идентификујемо што више механизама како бисмо се укључили у рану интеграцију која је могућа и реална и прије пуноправног чланства у ЕУ“, поручио је Кривокапић.

Канцеларка Меркел изразила је задовољство што је имала прилику да се уживо сретне са премијером Кривокапићем. Она је пружила пуну подршку Влади Црне Горе на европском путу, поручивши да јој жели много снаге и среће у том процесу.

Zdravko Krivokapić - Angela Merkel
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?