Министар рада и социјалног старања Адмир Адровић састао се са сталном представницом UNDP-а у Црној Гори, Даниелом Гашпариковом

Објављено: 13.05.2022. 15:09 Аутор: Министарство рада и социјалног старања

Министар рада и социјалног старања Адмир Адровић састао се данас са сталном представницом UNDP-а у Црној Гори, Даниелом Гашпариковом, са којом је разговарао о важним темама из недлежности овог ресора, а то су: социјална заштита, Информациони систем социјалног старања – ISSS (тзв. е-Социјални картон), заштита особа са инвалидитетом и родно засновано насиље.

Заједнички је оцијењено да је дјелокруг рада овог ресора од изузетног значаја за грађане имајући у виду чињеницу да обухвата бригу о најрањивијим категоријама становништва, као и потребу праведније расподјеле материјалних давања и социјалних услуга угроженим категоријама.

У том правцу неопходно је јачати кадровске и техничке капацитете, унаприједити законодавни оквир за ову област и креирати нове сервисе у складу са потребама грађана.

Намјера 43. Владе Црне Горе је да посебну пажњу посвети социјалној политици, која се налази високо на листи приоритета. Драго ми је због чињенице да UNDP жели да настави сарадњу на свим важним пројектима и очекујем да је додатно унаприједимо на добробит корисника услуга социјалне и дјечје заштите, казао је министар Адровић.  

Стална представница UNDP-а у Црној Гори Даниела Гашпарикова истакла је спремност UNDP-а да настави са подршком Министарству у спровођењу политика социјалне заштите.

У складу са нашим увјерењем да суштински напредак није могућ уколико у том процесу неког запоставимо, и даље ћемо бити посвећени рањивим категоријама становништва, међу којима су особе са инвалидитетом, млади, старије особе и жртве родно заснованог насиља. UNDP ће и даље бити спреман да подржи наредну фазу реформе социјалне заштите. То укључује и подршку Влади како би обезбиједили дугорочну одрживост Социјалног картона и капацитете институција надлежних за спровођење реформи, користећи у ту сврху и дигитализацију, рекла је Гашпарикова.

Она је захвалила министру на исказаној спремности за подршку наставку започетих реформи, посебно кад је у питању реформа система процјене инвалидитета, успостављање неопходног законског оквира и унапређење заштите и координисаних, лако доступних, финансијски одрживих сервиса за жртве родно заснованог насиља.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?