Секуловић: Приоритет Владе владавина права и конкретни резултати у борби против корупције и организованог криминала

Објављено: 19.07.2021. 15:00 Аутор: Министарство унутрашњих послова

Црна Гора ће наставити са реформама у циљу остваривања главног спољнополитичког приоритета, уласка у Европску унију, а црногорски грађани препознају значај остварења овог циља, порука је коју је министар унутрашњих послова, Сергеј Секуловић, упутио на састанцима које је одржао са представницима Европске комисије.

Министар  Секуловић је током јуна одржао конструктивне састанке  у онлине формату са комесаром  ЕУ за управљање кризним ситуацијама, Јанезом Ленарчићем,  потпредсједницом Европске комисије за демократију и демографију и копредсједавајућом Извршног одбора Конференције за будућност Европе, Дубравком Шуицом, док су током јула одржани састанци са комесарком Европске уније за унутрашње послове и миграције, Илвом Јохансон, као и  са Маргаритисом Шинасом, потпредсједником Европске комисије који је задужен за питања миграција.

Састанци су протекли у пријатељској атмосфери и  размјени мишљења, и били су прилика да се, у свјетлу нове методологије,  разговара о актуелним питањима.

Током састанка са комесаром  ЕУ за управљање кризним ситуацијама Јанезом Ленарчићем, истакнуто је да је  Црна Гора кроз Механизам цивилне заштите равноправна са државама чланицама ЕУ, те да Црна Гора и у наредном периоду може рачунати на подршку ЕУ. Министар Секуловић је саопштио да је Црна Гора подручје са високим ризиком од хазарда, те да у складу са тим усмјерава  своју националну политику. Захвалио је Европској комисији на пруженој помоћи и солидарности, која је била нарочито изражена  током пандемије коронавируса, а упућена је посредством Механизма за цивилну заштиту Европске уније. Такође, Црна Гора је, управо кроз Механизам за цивилну заштиту и слањем помоћи Албанији и Хрватској, послала снажну поруку солидарности и спремности да помогне, те ће,  сходно својим могућностима, и у наредном периоду пружати помоћ другим државама. Секуловић је истакао да ће Црна Гора наставити са активностима на јачању капацитета за одговор на елементарне непогоде и друге несреће, те да ће уложити додатне напоре како би систем заштите и спашавања био још оперативнији и модернији. 

На састанку са потпредсједницом Европске комисије за демократију и демографију и копредсједавајућом Извршног одбора Конференције за будућност Европе, Дубравком Шуицом, разговарало се о  Конференцији за будућност Европе, те је констатовано да, иако  Црна Гора и земље кандидати нијесу сада укључени, то не  значи да се неће размотрити ово  питање, нарочито имајући у виду жељу Западног Балкана да учествује у овом пројекту и његов значај.

Министар Секуловић је казао је да су демографија и демократија широке и озбиљне теме, те да је пред нашом државом, али и другим државама З. Балкана изазов – створити модерно друштво, друштво развоја, али не на уштрб људских права, очувања породице и сензибилитета за права мањина и дјеце. Он је, осврнувши се  на Конференцију, казао да свака демократија мора да има и контакт са грађанима, те да би било од великог значаја да се Црна Гора укључи  у поменуту Конференцију.

Састанак са комесарком Европске уније за унутрашње послове и миграције, Илвом Јохансон, био је прилика да министар Секуловић истакне задовољство досадашњим резултатима које је Црна Гора постигла у области миграција, те да информише да су формиране радне групе за преговарачка поглавља 23 и 24.

Комесарка  Јохансон је саопштила да је Црна Гора остварила напредак у владавини права и честитала на резултатима, оцијенила  да Црна Гора има адекватан систем за мигранте, те  да је  радује формирање радних група за поглавља 23 и 24. Секуловић је извијестио комесарку о акцији црногорске Полиције у којој је ухапшен шеф организоване криминалне групе, те информисао да Министарство унутрашњих послова ради на креирању три важне стратегије: Националне стратегија за борбу против транснационалног организованог криминала, Стратегије за борбу против прања новца и финансирања тероризма и Стратегије развоја Управе полиције. Секуловић је изразио задовољство радом новог менаџмента Управе полиције, а осврнуо се и на сарадњу са  FRONTEX-ом, нагласивши врло добру сарадњу и континуиране заједничке акције.

Састанак са Маргаритисом Шинасом, потпредсједником Европске комисије који је задужен за питања миграција, био је прилика да се истакну резултати које Црна Гора постиже на овом  плану. Министар Секуловић је казао да се питања миграција, азила, реадмисије, не могу посматрати изоловано, ради се о комплексним проблемима, који су заједнички и захтијевају удружено дјеловање. Комесар Шинас је истакао задовољство напорима које Црна Гора улаже у овој области и који су евидентни, и истакао очекивање да ће  даље унапређење на овом плану бити обезбијеђено кроз успостављање система електронске идентификације миграната и наставак јачања прихватних капацитета. Министар Секуловић је исказао посвећеност Црне Горе поштовању међународних стандарда из области међународне заштите и казао да се у континуитету ради на развијању административних и прихватних капацитета у области миграција и азила, и постепено повећавају капацитети за управљање границама.

Реформске активности, нарочито на плану владавине права, остају приоритет у раду црногорских институција, а Влада Црне Горе је одлучна да остане досљедна  у обезбјеђивању конкретних резултата у области борбе против корупције и организованог криминала, уз нулту стопу толеранције према овим негативним друштвеним појавама, саопштио је министар Секуловић.

Министар је нагласио да у наредном периоду акценат треба ставити на  испуњавање реформи и постизање конкретних резултата и исказао очекивање да ће Црна Гора у наредном периоду добити извјештај о испуњењу привремених мјерила, чиме би се створиле претпоставке за добијање завршних мјерила у поглављима 23 и 24. То би за Црну Гору било од великог значаја, јер би  на одређени начин представљало сигнал да прелазимо у другу фазу, то би био позитиван импулс и подстицај да наставимо у том правцу.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?