Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Спајић: Црна Гора ће постати центар за иновације у блокчејн технологији

Спајић: Младима поручујемо да је свијет у Црној Гори и да не траже будућност негдје друго јер је она ту код нас, на дохват руке. Црна Гора ће постати центар за иновације у блокчејн технологији

Министар финансија и социјалног старања, мр Милојко Спајић био је домаћин делегацији еминентних свјетских стручњака који су дошли да помогну МФСС при изради законске регулативе неопходне за привлачење инвестиција у овом сектору. У Црној Гори тренутно бораве Виталик Бутерин, Влад Замфир, Ануј Дас Гупта, Борис Мамлyк, Тианхинг Зхен, Јохн Хаскелл, Јохнатан Леви који ће заједно са министром Спајићем учествовати на панелу о крипто валутама и блоцкчејну у сриједу, 6.априла.

Током састанка Спајић је истакао значај регулисања ове области за привлачење капитала, али и заштиту корисника и инвеститора:

“Невјероватне могућности које блокчејн технологија пружа се морају искористити - она није препозната у нашем законодавству и управо због тога желимо да створимо закон, бољи од најбољег који тренутно постоји у свијету и будемо лидер у дигитализацији финансија. Убиједјен сам да ћемо бити у могућности да привучемо милијарде еура инвестиција и отворимо хиљаде сјајно плаћених радних мјеста за наше младе”.

Министар Спајић осврнуо се и на услове рада које доноси ново окружење:

“Омогућићемо свима који имају иновативне идеје и вољу да их реализују, да користе нове и алтернативне изворе финансирања. Такодје, оквирне плате у овом сектору су до десет пута веће у односу на просјечну плату у нашој земљи. Како бисмо имали јасне законске оквире који ће креирати јасан и ефикасан пут, помоћи ће нам наши пријатељи који су практично творци крипто свијета каквог данас знамо”.

Crypto

Министар Спајић је на крају истакао да уз атрактивну, али строгу законску регулативу, приоритет остаје смањење сиве економије у свим областима и праћење новчаних токова.

 „Црна Гора настоји да постане центар иновација у блокчејн технологији са нагласком на све предности легитимне индустрије које ће донијети атрактивни прописи. Посвећени смо томе да оне који су укључени у криминалне активности у овом сектору приведемо правди, користећи потенцијално било која средства која су нам дата законом“.

Подсјећамо да ће се у сриједу 6. априла одржати панел: Будућност Сад! Нова ера црногорских финансија, а због великог интересовања првобитна локација је замијењена за салу у Универзитетском спортско-културном центру, како би што више људи имало прилику да присуствује догађају. За оне који нису у могућности да присуствују, обезбијеђен је пренос путем линка који ћемо благовремено послати.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?