Сусрет министарке Ињац са амбасадором Аустрије

Објављено: 23.11.2021. 20:49 Аутор: Министарство одбране

Министарка одбране, проф.др Оливера Ињац, састала се са амбасадором Републике Аустрије у Црној Гори, Карл Мулером.

Ињац је честитала Мулеру на именовању за амбасадора Републике Аустрије у Црној Гори, посебно нагласивши интензивну одбрамбену сарадњу коју су двије земље до сада оствариле, уз очекивање да ће се она наставити истом динамиком и у наредном периоду.

Она је нагласила да Црна Гора остаје снажно посвећена јачању сарадње са партнерским земљама, остајући кредибилан актер у  међународној заједници.

Ињац је указала на изузетно успјешну и садржајну сарадњу двије земље, посебно нагласивши значај недавно завршене обуке наших војника у области потраге и спашавања од стране колега из Оружаних снага Републике Аустрије. Министарка је истакла да је ова активност само једна у низу успјешно реализованих заједничких пројеката у области одбране, укључујући веома значајну сарадњу остварену у домену планинског ратовања, школовању кадета на Терезијанској војној академији у Аустрији, као и у другим областима одбране.

Министарка је истакла и посебну захвалност за подршку коју Аустрија пружа у домену уништавања вишка наоружања, испитивања стабилности барута и едукације кадра у области складиштења и управљања муницијом.

Амбасадор Мулер изразио је задовољство поводом преузимања дужности дипломатског представника Аустрије у Црној Гори, додајући да ће Аустрија наставити да подржава Црну Гору у остварењу њених спољнополитичких циљева и у предстојећем периоду. Такође, навео је да је Аустрија посебно посвећена региону Западног Балкана у цјелини, у циљу његовог даљег развоја. Он је најавио наставак подршке и сарадњу са Црном Гором у области одбране, али и у процесу њеног приступања ЕУ.

Саговорници су се осврнули  и на значај регионалне иницијативе Грац формата Федералног Министарства одбране Републике Аустрије, која суштински допиноси јачању регионалне сарадње и добросусједских односа међу државама Западног Балкана, што представља основ за изградњу стабилног региона и његову афирмацију у европској заједници.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?