Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret ministarke Injac sa ambasadorom Austrije

Objavljeno: 23.11.2021. 20:49 Autor: Ministarstvo odbrane

Ministarka odbrane, prof.dr Olivera Injac, sastala se sa ambasadorom Republike Austrije u Crnoj Gori, Karl Mulerom.

Injac je čestitala Muleru na imenovanju za ambasadora Republike Austrije u Crnoj Gori, posebno naglasivši intenzivnu odbrambenu saradnju koju su dvije zemlje do sada ostvarile, uz očekivanje da će se ona nastaviti istom dinamikom i u narednom periodu.

Ona je naglasila da Crna Gora ostaje snažno posvećena jačanju saradnje sa partnerskim zemljama, ostajući kredibilan akter u  međunarodnoj zajednici.

Injac je ukazala na izuzetno uspješnu i sadržajnu saradnju dvije zemlje, posebno naglasivši značaj nedavno završene obuke naših vojnika u oblasti potrage i spašavanja od strane kolega iz Oružanih snaga Republike Austrije. Ministarka je istakla da je ova aktivnost samo jedna u nizu uspješno realizovanih zajedničkih projekata u oblasti odbrane, uključujući veoma značajnu saradnju ostvarenu u domenu planinskog ratovanja, školovanju kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji, kao i u drugim oblastima odbrane.

Ministarka je istakla i posebnu zahvalnost za podršku koju Austrija pruža u domenu uništavanja viška naoružanja, ispitivanja stabilnosti baruta i edukacije kadra u oblasti skladištenja i upravljanja municijom.

Ambasador Muler izrazio je zadovoljstvo povodom preuzimanja dužnosti diplomatskog predstavnika Austrije u Crnoj Gori, dodajući da će Austrija nastaviti da podržava Crnu Goru u ostvarenju njenih spoljnopolitičkih ciljeva i u predstojećem periodu. Takođe, naveo je da je Austrija posebno posvećena regionu Zapadnog Balkana u cjelini, u cilju njegovog daljeg razvoja. On je najavio nastavak podrške i saradnju sa Crnom Gorom u oblasti odbrane, ali i u procesu njenog pristupanja EU.

Sagovornici su se osvrnuli  i na značaj regionalne inicijative Grac formata Federalnog Ministarstva odbrane Republike Austrije, koja suštinski dopinosi jačanju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa među državama Zapadnog Balkana, što predstavlja osnov za izgradnju stabilnog regiona i njegovu afirmaciju u evropskoj zajednici.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?