УНХЦР и Министарство правде радиће на јачању заштите права расељених лица

Објављено: 06.06.2022. 13:04 Аутор: Министарство правде

“Сарадња на пољу стратешких приоритета биће ојачана“ поручено је данас на састанку између министра правде, Марка Ковача и шефа представништва УНХЦР-а у Црној Гори, Жан Ив Бушардија.

Бушарди је казао да је сарадња између Министарства и УНХЦР-а до сада почивала на добрим условима.

„Задовољни смо сарадњом, али важно је и за УНХЦР и за Црну Гору да Преговарачка поглавља 23 и 24 буду у што скоријем времену заокружена“, нагласио је Бушарди. Он је дао посебан осврт на питања држављанства, азила, избјеглица и интерно расељених лица.

Министар је казао да је свјестан геополитичке кризе и рата у Украјини, које су са собом донијеле изазове. Он је информисао Бушардија да Влада Црне Горе улаже велике напоре по питању миграција, правне сигурности, пружања склоништа и регулисања статуса држављанства.

Овом приликом је поручено да ће Министарство наставити са нормативним радом из своје надлежности, што ће бити основ за даље јачање права рањивих категорија, као и рад других државних органа у чијој је директној надлежности социјална инклузија припадника рањивих група.

На састанку је закључено да ће УНХЦР, као и до сада, пружати подршку Министарству правде и другим институцијама, настављајући са успјешном сарадњом. Таквом динамиком могуће је створити услове који ће послужити превазилажењу изазова који предстоје, имајући у виду сложену ситуацију на глобалном нивоу.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?