Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić primio ambasadora Hrvatske Veselka Grubišića

Predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić primio ambasadora Hrvatske Veselka Grubišića
Datum objave 22.12.2020 13:42 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Premijer Crne Gore gospodin prof. dr Zdravko Krivokapić razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Nj. E. g. Veselkom Grubišićem.

Kao ključne teme razgovora izdvojile su se pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, izgradnja jadransko-jonske magistrale, kao i stvaranje uslova za zatvaranje jedinog otvorenog pitanja između dvije zemlje – pitanja Prevlake.

Premijer Krivokapić potvrdio je da je Crna Gora nedvosmisleno okrenuta evropskim integracijama, što je, kako je rekao, potvrđeno nedavno i u Briselu, a na tom putu hrvatsko iskustvo može biti dobar primjer i smjernica za naše dalje korake. Kao zvaničan stav Hrvatske amabasador Grubišić istakao je nastavak pružanja pomoći Crnoj Gori na evropskom putu u vidu ekspertize, učešća u tvining projektima i ostalim formama pogodnim za obje zemlje.

Kada je riječ o jadransko-jonskoj magistrali sagovornici su se usaglasili da je njena izgradnja od velikog interesa, ne samo za Crnu Goru i Hrvatsku, već i za čitav region. Premijer Krivokapić istakao je važnost što skorijeg definisanja konačnog plana i projekta, kako bi se njegovoj realizaciji što prije pristupilo.

Ambasador Grubišić podsjetio je da Hrvatska podržava i unaprjeđenje putne infrastrukture i veze Crne Gore sa Srbijom i regionom uopšte, te što brže povezivanje sa Koridorom 10, što će, između ostalog, uticati povoljno na crnogorski turizam.

Krivokapić i Grubišić usaglasili su se da je neophodno ubrzati prekogranični promet i izrazili uvjerenje da će predstojeća turistička sezona, uprkos i daljem trajanju pandemije kovida-19, a uz nadu u skoru primjenu vakcine, biti znatno uspješnija od prethodne.

Pitanje Prevlake identifikovano je kao jedino otvoreno pitanje između dvije zemlje, a sagovornici su istakli funkcionalnost postojećeg režima i pokazali otvorenost da se ulože napori kako bi se došlo do trajnog rješenja, na obostrano zadovoljstvo.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

FOTO I VIDEO
: https://flic.kr/s/aHsmT3snaa