Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Promocija publikacije Potencijali kulturne baštine Crne Gore - ekonomska valorizacija

Objavljeno: 27.02.2017. 16:52 Autor: Ministarstvo kulture
28. februara 2017. godine, u 18 sati, u hotelu Centre Ville u Podgorici biće predstavljena publikacija Potencijali kulturne baštine Crne Gore - ekonomska valorizacija, čiji je izdavač Ministarstvo kulture.

Na prezentaciji će govoriti prof.mr Janko Ljumović, ministar kulture i mr Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu.

Publikacija je dio aktivnosti u okviru plana održivog korišćenja kulturnih dobara Crne Gore, koji ima za cilj povezivanje kulture sa drugim resorima i razvijanje novog pristupa u stvaranju uslova za održivo korišćenje kulturne baštine..

Ovom publikacijom, u čijoj su pripremi učestvovali, mr Aleksandar Dajković, (generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu), Dobrila Vlahović (samostalna savjetnica I za kulturnu baštinu) i Jelena Žarić (samostalna savjetnica III za međunarodnu saradnju i evropske integracije u oblasti kulturne baštine), predstavljeno je dvadeset sedam kulturnih dobara i tri potencijalna, kojima Ministarstvo kulture želi da ukaže na crnogorsko kulturno nasljeđe i njegov potencijal za buduća ulaganja.

Kroz ruralna naselja, fortifikacije, profane i sakralne objekte, stare urbane cjeline, predstavljeno je bogatstvo i vrijednosti različitih kulturnih slojeva, koji se nalaze u Crnoj Gori.

U uvodnom tekstu publikacije se navodi: “Želimo da ukažemo na višestruki značaj kulturne baštine, koja osim kulturno-istorijskih i estetskih vrijenosti, posjeduje i ekonomske. Ovaj vid valorizacije, povezan sa održivom namjenom, a u skladu sa poštovanjem konzervatorskih principa, upravo je put za koji vjerujemo da doprinosi unapređenje, zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, koja po svojoj osnovnoj funkciji, arhitektonskom izrazu i lokaciji čine neodvojivi dio prostora u kojem se nalaze. Praveći otklon od tradicionalnog gledišta, koje zastupa tezu nepostojanja ekonomskih benefita koje baština nosi, a oslanjanjući se na principe razvoja kulturnog turizma, ali i potrebu uspostavljanja savremene namjene objektima koji su u prošlosti korišćeni za svrhe koje nijesu usklađene sa modernism tokovima života, pokušaćemo da predstavimo segmente crnogorske kulturne baštine čiji multidisiplinarni značaj ukazuje na mogućnost revitalizacije, kroz uspostavljanje privatno-javnih partnerstava i drugih modela udruživanja, za dobrobit cjelokupne zajednice.”
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?