Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Промоција публикације Потенцијали културне баштине Црне Горе - економска валоризација

Објављено: 27.02.2017. 16:52 Аутор: Министарство културе
28. фебруара 2017. године, у 18 сати, у хотелу Центре Вилле у Подгорици биће представљена публикација Потенцијали културне баштине Црне Горе - економска валоризација, чији је издавач Министарство културе.

На презентацији ће говорити проф.мр Јанко Љумовић, министар културе и мр Александар Дајковић, генерални директор Директората за културну баштину.

Публикација је дио активности у оквиру плана одрживог коришћења културних добара Црне Горе, који има за циљ повезивање културе са другим ресорима и развијање новог приступа у стварању услова за одрживо коришћење културне баштине..

Овом публикацијом, у чијој су припреми учествовали, мр Александар Дајковић, (генерални директор Директората за културну баштину), Добрила Влаховић (самостална савјетница И за културну баштину) и Јелена Жарић (самостална савјетница ИИИ за међународну сарадњу и европске интеграције у области културне баштине), представљено је двадесет седам културних добара и три потенцијална, којима Министарство културе жели да укаже на црногорско културно насљеђе и његов потенцијал за будућа улагања.

Кроз рурална насеља, фортификације, профане и сакралне објекте, старе урбане цјелине, представљено је богатство и вриједности различитих културних слојева, који се налазе у Црној Гори.

У уводном тексту публикације се наводи: “Желимо да укажемо на вишеструки значај културне баштине, која осим културно-историјских и естетских вријености, посједује и економске. Овај вид валоризације, повезан са одрживом намјеном, а у складу са поштовањем конзерваторских принципа, управо је пут за који вјерујемо да доприноси унапређење, заштити и очувању културних добара, заштити и очувању културних добара, која по својој основној функцији, архитектонском изразу и локацији чине неодвојиви дио простора у којем се налазе. Правећи отклон од традиционалног гледишта, које заступа тезу непостојања економских бенефита које баштина носи, а ослањањући се на принципе развоја културног туризма, али и потребу успостављања савремене намјене објектима који су у прошлости коришћени за сврхе које нијесу усклађене са модернисм токовима живота, покушаћемо да представимо сегменте црногорске културне баштине чији мултидисиплинарни значај указује на могућност ревитализације, кроз успостављање приватно-јавних партнерстава и других модела удруживања, за добробит цјелокупне заједнице.”
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?