Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Министарству културе одржано предавање на тему „Културна баштина и одрживи туризам“.

Објављено: 18.04.2017. 20:51 Аутор: Министарство културе
У Министарству културе је обиљежен Медјународни дан споменика и споменичких цјелина, који се у складу са овогодишњом темом ИЦОМОС-а обиљежава под слоганом „Културна баштина и одрживи туризам“.

На отварању је говорио мр Александар Дајковић, генерални директор Директората за културну баштину у Министарству културе. “Тема, која се на овај дан промовише, репрезентује једну од вишеструких димензија културног насљеђа. У складу с препорукама Секретаријата ИЦОМОС-а, овогодишња тема, посвећена је културној баштини и одрживом туризму, чиме се указује на значај баштине у контексту туристичких потенцијала. Обиљежавајући овај дан, придружили смо се планетарној мисији и постали дио ње. Стога, не кријем задовољство што данас, 18 април обиљежавамо у Пријестоници културе, граду богатом културним и историјским насљеђем.” истакао је генерални директор Дајковић.
О културној баштини у функцији одрживог туризма говорили су предсједник Хрватског одбора за споменике и споменичке цјелине ИЦОМОС-а, проф. др сц. Дражен Арбутина и члан УО националног ИЦОМОС-а Црне Горе, проф. др Илија Лалошевић.

Проф. Арбутина је у свом излагању говорио о значају културне баштине, те на утицај туризма културну баштину указујући “да је културна баштина генератор одрживог туризма, али да је неопходно очување њених вриједности због којих је и уврштена на листу заштите”. Такође осврнуо се и на “промјену парадигме, конзервација као управљање промјенама или конзервација као спречавање промјена“, док је проф. Лалошевић у свом излагању говорио о добрим и лошим искуствима, базирајући се на на примјерима млетачких утврђења Боке Которске у функцији одрживог туризма.

Медјународни дан споменика и споменичких цјелина се слави у цијелом свијету, како би се утицало на јачање свијести о разноврсности културног насљеђа и о настојањима која су неопходна да би се оно заштитило и сачувало за будуће генерације, те указало на његове вриједности и рањивост. Већ неколико година, ИЦОМОС предлаже одређену тему која се на овај дан промовише и која репрезентује једну од вишеструких димензија културног насљеђа, како би се скренула пажња на његов значај у цијелом свијету, те на његову специфичност и разноликост.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?