Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Ministarstvu kulture održano predavanje na temu „Kulturna baština i održivi turizam“.

Objavljeno: 18.04.2017. 20:51 Autor: Ministarstvo kulture
U Ministarstvu kulture je obilježen Medjunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina, koji se u skladu sa ovogodišnjom temom ICOMOS-a obilježava pod sloganom „Kulturna baština i održivi turizam“.

Na otvaranju je govorio mr Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture. “Tema, koja se na ovaj dan promoviše, reprezentuje jednu od višestrukih dimenzija kulturnog nasljeđa. U skladu s preporukama Sekretarijata ICOMOS-a, ovogodišnja tema, posvećena je kulturnoj baštini i održivom turizmu, čime se ukazuje na značaj baštine u kontekstu turističkih potencijala. Obilježavajući ovaj dan, pridružili smo se planetarnoj misiji i postali dio nje. Stoga, ne krijem zadovoljstvo što danas, 18 april obilježavamo u Prijestonici kulture, gradu bogatom kulturnim i istorijskim nasljeđem.” istakao je generalni direktor Dajković.
O kulturnoj baštini u funkciji održivog turizma govorili su predsjednik Hrvatskog odbora za spomenike i spomeničke cjeline ICOMOS-a, prof. dr sc. Dražen Arbutina i član UO nacionalnog ICOMOS-a Crne Gore, prof. dr Ilija Lalošević.

Prof. Arbutina je u svom izlaganju govorio o značaju kulturne baštine, te na uticaj turizma kulturnu baštinu ukazujući “da je kulturna baština generator održivog turizma, ali da je neophodno očuvanje njenih vrijednosti zbog kojih je i uvrštena na listu zaštite”. Takođe osvrnuo se i na “promjenu paradigme, konzervacija kao upravljanje promjenama ili konzervacija kao sprečavanje promjena“, dok je prof. Lalošević u svom izlaganju govorio o dobrim i lošim iskustvima, bazirajući se na na primjerima mletačkih utvrđenja Boke Kotorske u funkciji održivog turizma.

Medjunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina se slavi u cijelom svijetu, kako bi se uticalo na jačanje svijesti o raznovrsnosti kulturnog nasljeđa i o nastojanjima koja su neophodna da bi se ono zaštitilo i sačuvalo za buduće generacije, te ukazalo na njegove vrijednosti i ranjivost. Već nekoliko godina, ICOMOS predlaže određenu temu koja se na ovaj dan promoviše i koja reprezentuje jednu od višestrukih dimenzija kulturnog nasljeđa, kako bi se skrenula pažnja na njegov značaj u cijelom svijetu, te na njegovu specifičnost i raznolikost.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?