Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Značajno unaprijediti ekspertizu stručnjaka u oblasti zaštite kulturne baštine

Objavljeno: 10.11.2018. 20:15 Autor: MKU

Ministar kulture Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, susreo se danas na Cetinju sa predsjednikom ICOMOS-a, Toshiyuki Kono i predsjednicom Nacionalnog komiteta ICOMOS Austrije, Caroline Jäger-Klein. 

MKU

Tema sastanka bilo je unapređenje saradnje u oblasti očuvanja kulturnog nasljeđa. Ocijenjeno je da Crna Gora posjeduje izuzetno bogatstvo kulturnih slojeva, o čemu svjedoči činjenica da već ima 4 upisa na Listu svjetske baštine UNESCO. Sagovornici su istakli i značaj unapređenja ekspertize stručnjaka koji djeluju u oblasti zaštite kulturne baštine. 

Ministar Bogdanović je posebno naglasio značaj podrške ICOMOS-a i UNESCO u ovoj oblasti, posebno se osvrćući na važnu ulogu predstojeće radionice za izradu HIA (Procjena uticaja na baštinu), te na jubilej 40 godina upisa Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora na UNESCO listu, koji će se obilježiti naredne godine. Sagovornici su se složili da taj jubilej treba iskoristiti za dodatno unapređenje saradnje.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?