Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора посвећено ради на примјени Конвенције о заштити свјетске природне и културне баштине

Објављено: 14.02.2019. 18:00 Аутор: Министарство културе
MKUМинистар културе Александар Богдановић састао се са директорицом УНЕСЦО Свјетског Центра за културно насљеђе Метилд Рослер.

Министар Богдановић је упознао саговорницу Рослер са актуелним темама и политикама које Црна Гора спроводи у односу на четири добра уписана на УНЕСЦО Листу свјетске баштине, од чега су два самостална: Природно и културно-историјско подручје Котора и Национални парк Дурмитор и двије мултинационалне серијске номинације: Стећци - средњовјековна гробља и Венецијанска утврђења од XВИ до XВИИ вијека.

Министар Богдановић је такође истакао важност транснационалне серијске номинације букових шума, кроз локалитет Биоградска гора, имајући у виду чињеницу да је ријеч о једној од нетакнутих прашума Европе.

„Постојећи уписи, али и они које планирамо, обавезују нас на досљедну примјену Конвенције о заштити свјетске природне и културне баштине, на чему смо као држава Црна Гора посвећено радили“, саоштио је министар Богдановић.

Саговорници су с посебном пажњом третирали питања Природног и културно-историјско подручје Котора, који је посебно важан предмет сарадње Црне Горе и Центра за свјетску баштину и Комитета, како би се на најнољи могући начин заштитиле изузетне универзалне вриједности овог Подручја и сачувао његов статус на Листи свјетске баштине.

Министар Богдановић је истакао да је усвајањем Акционог плана за достизање захтјева Комитета из Истанбула 2016. године, чување статуса постало државна стратегија, што је, показало се, било неопходно како би се правилно и трајно ријешила нека питања. Примјена Акционог плана отворила је низ питања која су тек почела да се рјешавају, а за то ће бити потребна континуирана подршка УНЕСЦО-с, са чиме се сложила и директорица Рослер.

Министар Богдановић је упознао Рослер и са активностима у вези Националнг парка Дурмитор. „Спремни смо да отпочнемо процедуру дефинисања граница бафер зоне и јако нам је важно да омогућимо Дурмитору одрживи развој, али тако да у потпуности заштитимо УНЕСЦО вриједности“, нагласио је министар Богдановић.

Министар Богдановић је истакао квалитативне помаке у сарадњи са канцеларијом Уједињених нација у Црној Гори у погледу радова на санацији тврђаве Форте Маре у Херцег Новом, као потенцијалној екстензији Венецијанских утврђења.

Током разговора, министар Богдановић је назначио потребу за континуираном сарадњом са УНЕСЦО-ом у циљу што квалитетније заштите подручја у Црној Гори која се налазе на УНЕСЦО листи свјетске културне баштине.

Састанку су поред министра Богдановића присуствовали и: амбасадорка Црне Горе у Републици Француској и стална представница при УНЕСЦО Драгица Понорац, директор Управе за заштиту културних добара Божидар Божовић и секретарка Црногорске националне комисије за УНЕСЦО Милица Николић.

Министар Богдановић се налази у дводневној посјети сједишту УНЕСЦО у Паризу, током које ће се састати и са Одри Азуле, генералном директорицом.

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?