Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Počela kampanja “Stručno obrazovanje, moj izbor za budućnost”: elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić“ nosilac idejnog rješenja Kampanje

Objavljeno: 24.03.2017. 18:20 Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Početak kampanje za podizanje svijesti javnosti u vezi sa prednostima upisa u srednje stručne škole, u organizaciji Ministarstva prosvjete i uz podršku Centra za stručno obrazovanje, obilježen je danas svečanošću u Ministarstvu prosvjete. U okviru svečanosti prikazan je promotivni TV spot i idejno rješenje Kampanje, koje su uradili učenici JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“.

Nakon predstavljanja spota Kampanje, ministar prosvjete dr Damir Šehović uručio je tablet uređaje i zahvalnice učenicima i mentorki koji su osmilslili vizuelni identitet Kampanje i uradili animirani TV spot i radio džingl.

Tablet uređaji i zahvalnice uručeni su učenicima: Damiru Maljeviću, Nikoli Stojanoviću, Milošu Bajčetiću, Davidu Gudoviću i Bertu Berišaju, te mentorki, profesorici Milevi Lučić. Zahvalnice za doprinos radu na pripremi materijala za Kampanju uručene su učenicima: Danijeli Pešić i Nikoli Ražnatoviću, te profesorima Dragu Cimbaljeviću, Lidiji Lazarević, Nadi Vemić i Miladinu Medenici.

Ministar Šehović je ovom prilikom istakao da Ministarstvo prosvjete u sklopu sveobuhvatnih reformi posebnu pažnju posvećuje srednjem stručnom obrazovanju i njegovoj promociji: “Rad na sistemu obrazovanja ima smisla ukoliko je on u funkciji ukupnog društvenog razvoja, a takvog sistema nema bez kvalitetnog srednjeg stručnog obrazovanja”, rekao je Šehović i dodao da je Ministarstvo usmjereno na stručno obrazovanje “koje će školovati kadar koji vlada znanjem i kompetencijama, čije će se učenje odvijati u realnom radnom okruženju i koji će biti konkurentan na tržištu”.

Ministar je rekao da Kampanja ima dva cilja: da pošalje jasnu poruku svršenim osnovcima i njihovim roditeljima da će završetkom srednje škole biti u prilici da valorizuju svoja znanja i zasnuju radni odnos, dok je drugi cilj promocija deficitarnih zanimanja za koje će Ministarstvo motivisati mlade stipendijama.

“Kako bi pokazali znanje i vještine koje naši učenici stiču u srednjim stručnim školama, Ministarstvo je odlučilo da posao izrade vizuelnog identiteta kampanje TV spota i radio džingla povjeri upravo učenicima JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“, rekao je Šehović i zahvalio se na njihovom predanom radu, kao i radu mentora, istakavši da su upravo oni motiv osnovcima da upisuju srednje stručne škole.

PR služba Ministarstva prosvjete

Predstavnik učenika koji su radili na Spotu i vizuelnom identitetu Kampanje Damir Maljević, ocijenio je da nije lako donijeti zrelu odluku o budućem zanimanju, te da je u mladim godinama teško napraviti razliku između onoga što je autentična sklonost nekoga, i trenutne želje i usmjerenja koje ima kratak rok: “Mi, učenici srednje elektrotehničke škole u Podgorici, zajedno sa svojom mentorokom, profesorima i rukovodstvom škole, potrudili smo se da na simpatičan način ukažemo na prednosti stručnog obrazovanja, jer u današnje vrijeme praktični momenat tj. mogućnost zaposlenja nakon školovanja nije zanemarljiv. Kako su najčešći izvor informacija za mlade koji stoje pred odlukom o budućem zaanimanju upravo njihovi roditelji, drugovi, rodbina, pa i komšije, baš njih smo i uzeli kao savjetodavce u spotu. Svakako da postoji jako veliki broj interesantnih zanimanja, ali za ovu priliku kao reprezente smo izabrali kuvara, automehaničara, frizera i građevinca. Nadamo se da će spot, u skladu sa uloženim trudom svih nas, biti prihvaćen od strane javnosti.”

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković: “Ove godine imamo ispred elektrotehničku školu “Vaso Aligrudić“ koja je uradila idejno rješenje, spot i čitav promo-materijal i na taj način pokazala da stručno obrazovanje ima i kompetencija, i znanja, i vještina, te da se na njega možemo osloniti. Mi iz Centra, za upisnu godinu koja je pred nama nudimo deset novih obrazovnih programa, koje ćemo kroz kampanju i prezentovati. Naši učenici su naš ponos. Oni znaju i mogu, i zato ih molim da, kao ambasadori stučnog obrazovanja, prenose svoja iskustva u stručnim školama. U narednom periodu planiran je niz aktivnosti, te nam u to ime želim svima sreću i nadam se da će mediji i svi zainteresovani subjekti podržati naše napore.”

Mentorka, profesorica Mileva Lučić, naglasila je: “Imala sam tu čast i privilegiju da budem mentroka ovim mladim ljudima tokom realizacije Projekta. Cijenim da je svaka škola riznica kreativnosti, znanja i ideja i stoga smo zahvalni Ministarstvu što nam je pružilo priliku i prepoznalo potencijal među našim učenicima.”

Kampanja “Stručno obrazovanje, moj izbor za budućnost” biće obilježena nizom edukativnih i promotivnih aktivnosti u narednih dva mjeseca, sa ciljem informisanja roditelja i mladih o načinima na koje stručno obrazovanje može doprinijeti adekvatnom razvoju talenata i kompetencija na individualnom nivou, ali i kasnijem uspješnom pozicioniranju na tržištu rada.

VIDEO SPOT - STRUČNO OBRAZOVANJE MOJ IZBOR ZA BUDUĆNOST
VIDEO:
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?