Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почела кампања “Стручно образовање, мој избор за будућност”: електротехничка школа “Васо Алигрудић“ носилац идејног рјешења Кампање

Објављено: 24.03.2017. 18:20 Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Почетак кампање за подизање свијести јавности у вези са предностима уписа у средње стручне школе, у организацији Министарства просвјете и уз подршку Центра за стручно образовање, обиљежен је данас свечаношћу у Министарству просвјете. У оквиру свечаности приказан је промотивни ТВ спот и идејно рјешење Кампање, које су урадили ученици ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“.

Након представљања спота Кампање, министар просвјете др Дамир Шеховић уручио је таблет уређаје и захвалнице ученицима и менторки који су осмилслили визуелни идентитет Кампање и урадили анимирани ТВ спот и радио џингл.

Таблет уређаји и захвалнице уручени су ученицима: Дамиру Маљевићу, Николи Стојановићу, Милошу Бајчетићу, Давиду Гудовићу и Берту Беришају, те менторки, професорици Милеви Лучић. Захвалнице за допринос раду на припреми материјала за Кампању уручене су ученицима: Данијели Пешић и Николи Ражнатовићу, те професорима Драгу Цимбаљевићу, Лидији Лазаревић, Нади Вемић и Миладину Меденици.

Министар Шеховић је овом приликом истакао да Министарство просвјете у склопу свеобухватних реформи посебну пажњу посвећује средњем стручном образовању и његовој промоцији: “Рад на систему образовања има смисла уколико је он у функцији укупног друштвеног развоја, а таквог система нема без квалитетног средњег стручног образовања”, рекао је Шеховић и додао да је Министарство усмјерено на стручно образовање “које ће школовати кадар који влада знањем и компетенцијама, чије ће се учење одвијати у реалном радном окружењу и који ће бити конкурентан на тржишту”.

Министар је рекао да Кампања има два циља: да пошаље јасну поруку свршеним основцима и њиховим родитељима да ће завршетком средње школе бити у прилици да валоризују своја знања и заснују радни однос, док је други циљ промоција дефицитарних занимања за које ће Министарство мотивисати младе стипендијама.

“Како би показали знање и вјештине које наши ученици стичу у средњим стручним школама, Министарство је одлучило да посао израде визуелног идентитета кампање ТВ спота и радио џингла повјери управо ученицима ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“, рекао је Шеховић и захвалио се на њиховом преданом раду, као и раду ментора, истакавши да су управо они мотив основцима да уписују средње стручне школе.

PR služba Ministarstva prosvjete

Представник ученика који су радили на Споту и визуелном идентитету Кампање Дамир Маљевић, оцијенио је да није лако донијети зрелу одлуку о будућем занимању, те да је у младим годинама тешко направити разлику између онога што је аутентична склоност некога, и тренутне жеље и усмјерења које има кратак рок: “Ми, ученици средње електротехничке школе у Подгорици, заједно са својом ментороком, професорима и руководством школе, потрудили смо се да на симпатичан начин укажемо на предности стручног образовања, јер у данашње вријеме практични моменат тј. могућност запослења након школовања није занемарљив. Како су најчешћи извор информација за младе који стоје пред одлуком о будућем заанимању управо њихови родитељи, другови, родбина, па и комшије, баш њих смо и узели као савјетодавце у споту. Свакако да постоји јако велики број интересантних занимања, али за ову прилику као репрезенте смо изабрали кувара, аутомеханичара, фризера и грађевинца. Надамо се да ће спот, у складу са уложеним трудом свих нас, бити прихваћен од стране јавности.”

Директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић: “Ове године имамо испред електротехничку школу “Васо Алигрудић“ која је урадила идејно рјешење, спот и читав промо-материјал и на тај начин показала да стручно образовање има и компетенција, и знања, и вјештина, те да се на њега можемо ослонити. Ми из Центра, за уписну годину која је пред нама нудимо десет нових образовних програма, које ћемо кроз кампању и презентовати. Наши ученици су наш понос. Они знају и могу, и зато их молим да, као амбасадори стучног образовања, преносе своја искуства у стручним школама. У наредном периоду планиран је низ активности, те нам у то име желим свима срећу и надам се да ће медији и сви заинтересовани субјекти подржати наше напоре.”

Менторка, професорица Милева Лучић, нагласила је: “Имала сам ту част и привилегију да будем ментрока овим младим људима током реализације Пројекта. Цијеним да је свака школа ризница креативности, знања и идеја и стога смо захвални Министарству што нам је пружило прилику и препознало потенцијал међу нашим ученицима.”

Кампања “Стручно образовање, мој избор за будућност” биће обиљежена низом едукативних и промотивних активности у наредних два мјесеца, са циљем информисања родитеља и младих о начинима на које стручно образовање може допринијети адекватном развоју талената и компетенција на индивидуалном нивоу, али и каснијем успјешном позиционирању на тржишту рада.

ВИДЕО СПОТ - СТРУЧНО ОБРАЗОВАЊЕ МОЈ ИЗБОР ЗА БУДУЋНОСТ
ВИДЕО:
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?