Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Poziv za prijavu za UNESCO-u međunarodnu nagradu za pismenost

Objavljeno: 24.05.2018. 17:00 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

UNESCO je objavio Poziv za prijavu kandidata za Međunarodnu nagradu UNESCO-a za pismenost u 2018. godini, na temu “Pismenost i razvijanje vještina”. Nagrada za pismenost se sastoji od dvije nagrade, nagrade “Kralj Sejong” koju dodjeljuje Republika Koreja i nagrade “Konfučije” koju dodjeljuje NR Kina.

Nagarad je namijenjena pojedincima, institucijama, vladama i nevladinim organizacijama u zvaničnom partnerstvu sa UNESCO-m) za izuzetan doprinos unapređenju pismenosti.

Rok za online prijavu Nacionalnoj komisiji za UNESCO je 5. jun, link: www.unesco.org/ilp/account.

Rok za odlučivanje o podnešenim prijavama i nominovanje od strane Nacionalne komisije za UNESCO (ili nevladine organizacije u zvaničnom partnerstvu sa UNESCO-m) je 17. jun (u uži izbor ulaze do tri aplikacije za nagradu “Konfučije” i do dvije prijave za “King Sejong”).

Pravo na učešće imaju projekti i aktivnosti koji promovišu i unapređuju pismenost, inovativne prakse za sticanje i razvijanje vještina pismenosti kod mladih koji su izvan formalnog obrazovnog sistema ili napustili školu, kao i odraslih bez osnovnih vještina pismenosti, iz ruralnih područja, sa posebnim fokusom na žene i djecu. Projekti i programi koji zadovoljavaju uslove za nagradu treba da su u trajanju od tri godine.

Više informacija o UNESCO-vim nagradama na sajtu: http://en.unesco.org/themes/literacy/prizes  

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?