Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nova Eurydice publikacija “Preporučeni godišnji fond časova u redovnom obaveznom obrazovanju u Evropi 2017/18”

Objavljeno: 07.06.2018. 18:51 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

U novoj Eurydice publikaciji “Preporučeni godišnji fond časova u redovnom obaveznom obrazovanju u Evropi 2017/18” data je analiza preporučenog minimalnog fonda časova u redovnom obaveznom obrazovanju u 43 evropska obrazovna sistema za 2017/18.godinu.

Posebna pažnja posvećena je čitanju, pisanju i književnosti, matematici, prirodnim naukama i društvenim studijama.

U publikaciji je istaknuto da su čitanje, pisanje i književnost predmeti koji su najviše zastupljeni u nastavi, posebno u osnovnom obrazovanju, dok je matematika druga po zastupljenosti u nastavi. Evidentno je da se zastupljenost matematike smanjuje u srednjem obrazovanju u korist drugih predmeta kao što su strani jezici.

Pored komparativne analize, publikacija sadrži nacionalne dijagrame koji ilustruju podatke po zemljama koje su zajednički prikupili Eurydice i NESLI mreža (Nacionalna ekselentnost u inicijativi za rukovođenje školom -The National Excellence in School Leadership Initiative).

Eurydice prikuplja podatke o preporučenom fondu časova više od dvije decenije i ažurira ih na godišnjem nivou.

Publikacija je dostupna na linku

https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice/content/recommended-annual-instruction-time-full-time-compulsory-education-europe-%E2%80%93-201718_en

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?