Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana dvodnevna obuka o pisanju projekata za program Horizont 2020

Objavljeno: 10.11.2018. 05:41 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

U organizacji Evropske komisije a u saradnji s Ministarstvom nauke 8 i 9. novembra je u Podgorici održana dvodnevna obuka o pripremi projekata za EU program za istraživanje i inovacije, Horizont 2020. Seminar je otvorila ministarka nauke, dr Sanja Damjanović. Na obuci je učestvovalo više od 100 zainteresovanih koji su s pažnjom i angažovanošću sticali znanja i vještine radi uspješnijeg pristupa fondovima iz ovog programa.

Ministara nauke je istakla da je nekoliko elemenata od presudne važnosti za ostvarivanje rezultata u programu poput Horizonta 2020, a to su kvalitetne ideje, dobre međunarodne mreže i vještine pisanja jasnih i kvalitetnih projekata. Ukazala je na napore koje preduzima
Ministarstvo nauke da podrži naučnike prillikom pristupanja konkurentnom evropskom programu, kao što je uključivanje u međunarodne naučne infrastrukture (CERN, EMBL, ESS), jačanje saradnje sa naučnom dijasporom kao i organizacija obuka.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Voditelji seminara su bili iskusni projektni menadžeri iz Austrije, Elke Dall i Philipp Brugner. Pored opšteg pregleda programa, njegovih segmenata, konkursa i alatki za informisanje, seminar je saržao više interaktivnih sesija putem kojih su učesnici mogli da preispitaju i unaprijede svoje vještine pisanja projekata. Mogli su bolje da razumiju odlike kvalitetnih i manje kvalitetnih projekata, saznaju o kriterijumima po kojima se svaki projekat ocjenjuje, standardima koje treba ispuniti. Poseban akcenat voditelji su stavili na segment implementacije i uticaja projekata, gdje dosadašnje aplikacije iz Crne Gore nijesu ostvarivale dobre rezultate. 

Ministarstvo nauke  U sesiji koja se odnosila na dobre primjere iz Crne Gore prof. dr Lidija Injac Stevović i prof. dr Milan Marković predstavili su projekte kojima koordiniraju kao partneri u međunarodnim konzorcijumima, a riječ je o projektima IMPULSE i SUPER-G.

Branka Žižić, nacionalna koordinatorka za H2020 u Ministarstvu nauke predstavila je sistem nacionalnih kontakt osoba u Crnoj Gori, dosadašnje rezultate učešća i na osnovu analize dobijenih evaluacija ukazala na slabosti projekata koji su do sada podnošeni iz Crne Gore, a radi ukazivanja na tačke koje je potrebno popraviti u budućim projektima.

Seminar je bio prilika za povezivanje, razmjenu ideja i poziva za saradnju a među učesnicima je bilo istraživača iz različitih generacija, disciplina i sektora, kao i nekoliko istraživača iz inostranstva što je dobar pokazatelj otvaranja naučne i inovativne zajednice u Crnoj Gori.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?