Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана дводневна обука о писању пројеката за програм Хоризонт 2020

Објављено: 10.11.2018. 05:41 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

У организацји Европске комисије а у сарадњи с Министарством науке 8 и 9. новембра је у Подгорици одржана дводневна обука о припреми пројеката за ЕУ програм за истраживање и иновације, Хоризонт 2020. Семинар је отворила министарка науке, др Сања Дамјановић. На обуци је учествовало више од 100 заинтересованих који су с пажњом и ангажованошћу стицали знања и вјештине ради успјешнијег приступа фондовима из овог програма.

Министара науке је истакла да је неколико елемената од пресудне важности за остваривање резултата у програму попут Хоризонта 2020, а то су квалитетне идеје, добре међународне мреже и вјештине писања јасних и квалитетних пројеката. Указала је на напоре које предузима
Министарство науке да подржи научнике прилликом приступања конкурентном европском програму, као што је укључивање у међународне научне инфраструктуре (ЦЕРН, ЕМБЛ, ЕСС), јачање сарадње са научном дијаспором као и организација обука.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Водитељи семинара су били искусни пројектни менаџери из Аустрије, Елке Далл и Пхилипп Бругнер. Поред општег прегледа програма, његових сегмената, конкурса и алатки за информисање, семинар је саржао више интерактивних сесија путем којих су учесници могли да преиспитају и унаприједе своје вјештине писања пројеката. Могли су боље да разумију одлике квалитетних и мање квалитетних пројеката, сазнају о критеријумима по којима се сваки пројекат оцјењује, стандардима које треба испунити. Посебан акценат водитељи су ставили на сегмент имплементације и утицаја пројеката, гдје досадашње апликације из Црне Горе нијесу остваривале добре резултате. 

Ministarstvo nauke  У сесији која се односила на добре примјере из Црне Горе проф. др Лидија Ињац Стевовић и проф. др Милан Марковић представили су пројекте којима координирају као партнери у међународним конзорцијумима, а ријеч је о пројектима ИМПУЛСЕ и СУПЕР-Г.

Бранка Жижић, национална координаторка за Х2020 у Министарству науке представила је систем националних контакт особа у Црној Гори, досадашње резултате учешћа и на основу анализе добијених евалуација указала на слабости пројеката који су до сада подношени из Црне Горе, а ради указивања на тачке које је потребно поправити у будућим пројектима.

Семинар је био прилика за повезивање, размјену идеја и позива за сарадњу а међу учесницима је било истраживача из различитих генерација, дисциплина и сектора, као и неколико истраживача из иностранства што је добар показатељ отварања научне и иновативне заједнице у Црној Гори.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?