Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje za portal

Objavljeno: 24.11.2018. 21:02 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, u utorak 23. 11. 2018.godine sa početkom u 10.00h u opštini Pljevlja, održalo je Okrugli sto na temu „Uklanjanje arhitektonskih barijera na objektima u javnoj upotrebi“. Okrugli sto u Pljevljima je četvrti, ujedno i poslijednji iz ovog ciklusa održavanja Okruglih stolova koje je Ministarstvo planiralo da održi do kraja tekuće godine. Pored opštine Pljevlja, Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici opština Plužine, Žabljak i Nikšić. Predstavnici opštine Šavnik su bili opravdano odsutni .

Učesnici Okruglog stola bili su: starješine organa lokalnih uprava nadležnih za poslove uređenja prostora i izgradnju objekata sa saradnicima, kao i predstavnici NVO na lokalnom nivou koje se bave pitanjima lica sa invaliditetom: NVO „Zračak nade“, NVO “Dnevni centar“ Pljevlja, NVO „Udruženje paraplegičara Pljevlja“ i dva predstavnika NVO „Organizacija slijepih za Pljevlja i Zabljak“ .

Na Okruglom stolu razgovaralo se o aktivnostima koje su lokalne uprave preduzele u cilju uklanjanja arhitektonskih barijera na objektima u javnoj upotrebi u prethodnom periodu, kao i o planiranim aktivnostima za naredni period. Konstatovano je da je u Opštini Nikšić u 2018. godini zahvaljujući donaciji „TIKA“oboreno 250 ivičnjaka i napravljene pristupne rampe. U toku 2018. godine u Opštini Nikšić završena je teretana kao i dvije poslovno stambene zgrade koje su u potpunosti ispoštovale standarde pristupačnosti. Akcioni plan do sada nije donijet. U opštini Plužine uradjena je Analiza pristupačnosti objekata u vlasništvu lokalne samouprave. Izrada Akcionog plana je u toku. Objekti u javnoj upotrebi na lokalnom nivou djelimičmo su prilagodjeni. Upravna zgrada Elektroprivrede je prilagodjena. Realizacija projekta u okviru koga će biti rekonstruisan Gradski trg i Centar za kulturu zavisi od Elektroprivrede koja je oprijedelila sredstva za te aktivnosti. Opština Žabljak uradila je Analizu pristupačnosti i donijela Akcioni plan. Sportski centar je prilagodjen a u planu je izrada nove autobuske stanice. Budžetom lokalne uprave izdvojena su značajna finasiska sredstva za uklanjanje arhitektonskih barijera.

NVO „Udruženje paraplegičara Pljevlja“– istakli su da postoji dobra saradnja sa nadležnim institucijama na lokalnom nivou, u postupku iizrade Akcionog plana. Naglasili su da je zgrada Opštine djelimično pristupačna. Naveli su da su saobraćajnice i trotoari prilikom rekonstrukcije u ovoj godini prilagodjeni kao i gradski park. Takodje je prilagodjen „Dom za stare“. Donekle je prilagodjen Dom kulture. NVO „Organizacija slijepih za Pljevlja i Žabljak“ istakli su da su postavljene taktilne površine na autobuskoj stanici, ali da je potrebno što više natpisa na Brajevom pismu. NVO „Zračak Nade“ - Pljevlja su istakli da postoji saradnja sa nadležnim institucijama na lokalnom nivou, zahvaljujući kojoj je uredjen Dnevni centar „Pljevlja“za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Centar ima sve elemente pristupačnosti za OSI.

Zaključeno je da postoji pozitivan pomak u ovoj oblasti, i da je potrebno nastaviti sa aktivnostima u cilju donošenja Akcionih planova i realizacije istih, kako bi se objekti u javnoj upotrebi u što većoj mjeri učinili pristupačnim za lica sa invaliditetom.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?