Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење за портал

Објављено: 24.11.2018. 21:02 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Министарство одрживог развоја и туризма, у уторак 23. 11. 2018.године са почетком у 10.00х у општини Пљевља, одржало је Округли сто на тему „Уклањање архитектонских баријера на објектима у јавној употреби“. Округли сто у Пљевљима је четврти, уједно и послиједњи из овог циклуса одржавања Округлих столова које је Министарство планирало да одржи до краја текуће године. Поред општине Пљевља, Округлом столу присуствовали су представници општина Плужине, Жабљак и Никшић. Представници општине Шавник су били оправдано одсутни .

Учесници Округлог стола били су: старјешине органа локалних управа надлежних за послове уређења простора и изградњу објеката са сарадницима, као и представници НВО на локалном нивоу које се баве питањима лица са инвалидитетом: НВО „Зрачак наде“, НВО “Дневни центар“ Пљевља, НВО „Удружење параплегичара Пљевља“ и два представника НВО „Организација слијепих за Пљевља и Забљак“ .

На Округлом столу разговарало се о активностима које су локалне управе предузеле у циљу уклањања архитектонских баријера на објектима у јавној употреби у претходном периоду, као и о планираним активностима за наредни период. Констатовано је да је у Општини Никшић у 2018. години захваљујући донацији „ТИКА“оборено 250 ивичњака и направљене приступне рампе. У току 2018. године у Општини Никшић завршена је теретана као и двије пословно стамбене зграде које су у потпуности испоштовале стандарде приступачности. Акциони план до сада није донијет. У општини Плужине урадјена је Анализа приступачности објеката у власништву локалне самоуправе. Израда Акционог плана је у току. Објекти у јавној употреби на локалном нивоу дјелимичмо су прилагодјени. Управна зграда Електропривреде је прилагодјена. Реализација пројекта у оквиру кога ће бити реконструисан Градски трг и Центар за културу зависи од Електропривреде која је оприједелила средства за те активности. Општина Жабљак урадила је Анализу приступачности и донијела Акциони план. Спортски центар је прилагодјен а у плану је израда нове аутобуске станице. Буџетом локалне управе издвојена су значајна финасиска средства за уклањање архитектонских баријера.

НВО „Удружење параплегичара Пљевља“– истакли су да постоји добра сарадња са надлежним институцијама на локалном нивоу, у поступку иизраде Акционог плана. Нагласили су да је зграда Општине дјелимично приступачна. Навели су да су саобраћајнице и тротоари приликом реконструкције у овој години прилагодјени као и градски парк. Такодје је прилагодјен „Дом за старе“. Донекле је прилагодјен Дом културе. НВО „Организација слијепих за Пљевља и Жабљак“ истакли су да су постављене тактилне површине на аутобуској станици, али да је потребно што више натписа на Брајевом писму. НВО „Зрачак Наде“ - Пљевља су истакли да постоји сарадња са надлежним институцијама на локалном нивоу, захваљујући којој је уредјен Дневни центар „Пљевља“за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју. Центар има све елементе приступачности за ОСИ.

Закључено је да постоји позитиван помак у овој области, и да је потребно наставити са активностима у циљу доношења Акционих планова и реализације истих, како би се објекти у јавној употреби у што већој мјери учинили приступачним за лица са инвалидитетом.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?