Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pilot šema mobilnosti za stručno obrazovanje i obuku za zemlje koje se nalaze u procesu pristupanja Evropskoj uniji

Objavljeno: 28.02.2019. 19:20 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Obavještavamo Vas da je poziv za pilot šemu mobilnosti u oblasti stručnog obrazovanja i obuke za zemlje koje se nalaze u fazi pristupanja Evropskoj uniji objavljen danas.

Organizacije kvalifikovane za učešće su privatne i javne ustanove na kojima se sprovodi programi stručnog obrazovanja i usavršavanja, kao i konzorcijum ili kompanija koja učestvuje u programu stručnog obrazovanja i usavršavanja. Ove ustanove moraju imati sjedište u zemlji koja je članica Evropske unije, ili u nekoj od partnerskih zemalja kvalifikovanih za učešće. Ostale ustanove kao što su nevladine organizacije, organi lokalne samuprave, mala i srednja preduzeća, itd. mogu učestvovati u ulozi savjetodavca.

Podnosilac prijave mora biti ustanova koja je kvalifikovana za učešće i ima sjedište u nekoj od zemalja članica Evropske unije.

Zemlje koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji (grupa 1): Partnerstvo podrazumijeva ujedinjenje najmanje 6 organizacija: najmanje 3 organizacije iz 3 različite zemlje koje su članice Evropske unije, a ostale 3 organizacije moraju imati sjedište u nekoj od 3 različite zemlje, a to su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Kosovo i Turska.

Cilj ove šeme mobilnosti obuhvata:

sprovođenje programa razmjene između zemalja koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji i evropskih ustanova na kojima se sprovodi program stručnog obrazovanja i usavršavanja;

unaprijeđivanje znanja, tehničkih i pedagoških vještina nastavnog osoblja za stručno obrazovanje i usavršavanje;

unaprijeđivanje znanja menadžerskog osoblja za stručno obrazovanje i usavršavanje;

osnaživanje transverzalnih, opštih i predmetnih vještina i sposobnosti studenata

Rok za podnošenje prijava je 14. maj 2019. godine (u 12:00h).

Poziv za podnošenje prijedloga je objavljen na engleskom jeziku, dok će prevodi na francuskom, njemačkom, španskom, portugalskom i hrvatskom jeziku biti objavljeni tokom druge sedmice marta mjeseca. Ostali kratki promotivni materijali su trenutno u fazi pripreme, i biće dostupni uskoro.

Ostala važna dokumenta (kao što su prijavni formular i formular koji se tiče budžeta) će biti ažurirana u narednom periodu (za nekoliko predstojećih sedmica), a sve potrebne informacije možete pronaći na web sajtu: https://ec.europa.eu/education/resources-and-tools/funding-opportunities/vet-mobility-pilot-2019_en

Funkcionalni mail EAC-VET-MOBILITY-SCHEME@ec.europa.eu je na raspolaganju potencijalnim aplikantima za sva pitanja u vezi sa pozivom.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?