Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

STRUČNO JE KLJUČNO! Ministar Šehović: Naredne školske godine biće opremljene srednje stručne škole

Objavljeno: 28.05.2019. 19:42 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Plan je da u toku naredne školske godine u srednje stručne škole bude isporučna oprema za praktičnu nastavu vrijedna preko 2 miliona eura, najavio je ministar prosvjete dr Damir Šehović u izjavi u okviru ovogodišnje kampanje „Stručno je ključno – alati budućnosti su u vašim rukama“. Kampanja „Stručno je ključno“ sprovođena je i prošle godine, a rezultati su povećano interesovanje kako za stručne škole, tako i za dualno obrazovanje odnosno paralelno učenje i obučavanje kod poslodavca uz naknadu.

„Odluka o izboru srednje škole je prekretnica kojom se može usmjeriti karijera. U tom izboru treba znati da nema prestižne i manje prestižne škole. Zato su stručne škole, za one koji imaju afiniteta za tako nešto, odličan izbor, jer omogućavaju sticanje kako teorijskih, tako i praktičnih znanja“, rekao je Šehović. On je napomenuo i da će naredne školske godine biti dodijeljeno preko 600 stipendija za deficitarna zanimanja u stručnim školama, a očekuje se i preko 800 učenika u dualnom obrazovanju.

Za narednu školsku godinu urađeno je i 16 novih, modularizovanih programa za srednje škole. Modularizovani programi uključuju potpuno novi koncept nastave, rade se sa poslodavcima, a podrazumijevaju i da učenik završetkom pojedinih modula i prije kraja škole može steći stručnu kvalifikaciju, čime se smanjuju tzv. osipnici iz sistema obrazovanja i omogućava tržištu da u svakom momentu zna kojim kvalifikacijama i znanjima neko raspolaže.

VIDEO:

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?