Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

СТРУЧНО ЈЕ КЉУЧНО! Министар Шеховић: Наредне школске године биће опремљене средње стручне школе

Објављено: 28.05.2019. 19:42 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

План је да у току наредне школске године у средње стручне школе буде испоручна опрема за практичну наставу вриједна преко 2 милиона еура, најавио је министар просвјете др Дамир Шеховић у изјави у оквиру овогодишње кампање „Стручно је кључно – алати будућности су у вашим рукама“. Кампања „Стручно је кључно“ спровођена је и прошле године, а резултати су повећано интересовање како за стручне школе, тако и за дуално образовање односно паралелно учење и обучавање код послодавца уз накнаду.

„Одлука о избору средње школе је прекретница којом се може усмјерити каријера. У том избору треба знати да нема престижне и мање престижне школе. Зато су стручне школе, за оне који имају афинитета за тако нешто, одличан избор, јер омогућавају стицање како теоријских, тако и практичних знања“, рекао је Шеховић. Он је напоменуо и да ће наредне школске године бити додијељено преко 600 стипендија за дефицитарна занимања у стручним школама, а очекује се и преко 800 ученика у дуалном образовању.

За наредну школску годину урађено је и 16 нових, модуларизованих програма за средње школе. Модуларизовани програми укључују потпуно нови концепт наставе, раде се са послодавцима, а подразумијевају и да ученик завршетком појединих модула и прије краја школе може стећи стручну квалификацију, чиме се смањују тзв. осипници из система образовања и омогућава тржишту да у сваком моменту зна којим квалификацијама и знањима неко располаже.

ВИДЕО:

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?