Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Stručno je ključno: Predloženo formiranje Fonda za dualno obrazovanje

Objavljeno: 10.06.2019. 20:40 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Planirano je osnivanje fonda za podršku dualnom obrazovanju koji bi bio opreativan od naredne godine, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na današnjem okruglom stolu sa privrednicima povodom saradnje u stručnom obrazovanju. Inicijativa je podzdravljena od svih prisutnih udruženja privrednika. Naime, okrugli sto otvorili su i Predsjednik privredne komore Vlastimir Golubović, izvršni direktor Američke privredne komore Marko Miročević i potpredsjednik Unije poslodavaca Slaviša Šćekić, a bio je prisutan i značajn broj poslodavaca.

PR služba Ministarstva prosvjete

„U želji da podižemo nivo svijesti o značaju dualnog obrazovanja, a imajući u vidu da je to proces koji se jednako tiče sistema obrazovanja koliko i samih poslodavaca, treba zajedno oformiti Fond za podršku dualnom obrazovanju, koji bi od naredne godine postao operativan. Sredstva bismo zajedno obezbijedili, a koristila bi se za nagrade najboljim učenicima i instruktorima, za bonuse i grantove poslodavcima koji su uključili veći broj učenika, bonuse poslodavcima koji su zaposlili nakon školovanja veći broj učenika, naknade za instruktore praktičnog obrazovanja i slično“.

 PR služba Ministarstva prosvjete

Kako je poručio Šehović, dalje će se povećavati broj učenika uključenih u dualni sistem, širiti broj poslodavaca koji prepoznaju interes da budu dio tog procesa, nastaviti sa modularizacijom programa, povećati atraktivnost i zapošljivost predmetnih programa, unaprijediti informacioni sistem tržišta rada, ali i analizirati mogućnost uvođenja neke forme dualnog obrazovanja na IV stepenu i u visokom obrazovanju.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović rekao je da prema posljednjim ekonomskim istraživanjima Evropske asocijacije komora, kvalifikovgani zaposleni smatraju se jednim od glavnih izazova za preduzetnike, zbog čega evropske komore promovišu značaj stručnog obrazovanja kao ključnog procesa koji olakšava preklazak u svijet rada. On je naglasio da stručno obrazovanje predstavlja imperativ vremena u kojem živimo, jer preusmjerava pažnju sa stečenih znanja na vještine i sposobnosti da se ta znanja primjene u svakodnevnom životu. Golubović je zaključio će Privredna komora u potpunosti podržati ideju o uvođenju Fonda za podršku dualnom obrazovanju.

PR služba Ministarstva prosvjete

Marko Miročević, izvršni direktor Američke privredne komore - AmCham, govorio je o tome da „Američka privredna komora snažno se zalaže za dualni koncept obrazovanja, koji pruža mogućnost mladima da što prije ostvare direktan kontakt sa realnim svijetom koji ih čeka nakon preuzimanja diplome. Razvijajući dualno obrazovanje sa jedne strane, te većom promocijom STEM zananja i vještina (nauka, tehnologija, inžeenjering i matematika) sa druge strane, kreiraćemo mlade kadrove u raznim industrijama, koji će moći da odgovore zahtjevima poslodavaca i time učine svoje zapošljavanje izvjesnijim.

PR služba Ministarstva prosvjete

„Stručno obrazovanje prepoznajemo kao model koji mladim ljudima omogućava razvoj kompetencija, a potom i pozicioniranje na tržištu rada. Svi smo svjedoci da je znanje postalo najvažniji resurs. Znate podatak da će najveći dio djece koja sad upisuju osnovnu školu raditi poslove koji još ne postoje. Ovaj podatak podatno apostrofira saradnju obrazovanja i privrede. Unija je tako još 2013. imala opsežno istraživanje nakon koga smo preporučili upravo formiranje fondova za stipendiranje deficitarnih zanimanja“, rekao je Slaviša Šćekić, potpredsjednik Unije poslodavaca.

Kako je istakao, dio nastave mora se, uz ozbiljno mentorstvo, sprovoditi u realnim radnim uslovima. „Moramo mijenjati svijest oko toga šta znače usluge. Raditi i zaraditi je normalano i poželjno, a potpuno neupotrebljive diplome nijesu cilj bilo kome. Potrebno je imati zaokružen i održiv sistem i srednjeg i visokog obrazovanja.“

Obrazovnu ponudu srednjeg stručnog obrazovanja trenutno čini 17 obrazovnih programa u trogodišnjem trajanju i 50 obrazovnih programa u četvorogodišnjem trajanju. Po programima stručnog obrazovanja obrazuje se 19.036 učenika. Dodatno, u posljednje tri godine urađena su 42 nova, modularizovana programa za srednje stručne škole.

U dualni oblik obrazovanja je u školskoj 2018/2019. godini uključeno 577 učenika, a očekuje se da ih naredne godine bude preko 800. Dualno obrazovanje je sistem u kome učenik teorijsku nastavu pohađa u školi, a kompletno praktično obrazovanje obavlja kod poslodavca. Dakle, u dualnom obrazovanju učenik uči uz rad. Ministarstvo prosvjete i poslodavac obezbjeđuju naknadu učenicima.

Učenik koji želi da se obrazuje u dualnom obliku prijavljuje se školi u kojoj konkuriše za upis u prvi razred. Broj upisnih mjesta zavisi od interesovanja poslodavaca za obrazovanje učenika u dualnom obliku obrazovanja. Učenik, odnosno njegov roditelj i poslodavac potpisuju ugovor o praktičnom obrazovanju. I učenici drugog i trećeg razreda mogu sa školskog preći na dualni oblik obrazovanja, naravno ako postoji interesovanje poslodavaca.

PR služba MPS

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?