Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Стручно је кључно: Предложено формирање Фонда за дуално образовање

Објављено: 10.06.2019. 20:40 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Планирано је оснивање фонда за подршку дуалном образовању који би био опреативан од наредне године, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић на данашњем округлом столу са привредницима поводом сарадње у стручном образовању. Иницијатива је подздрављена од свих присутних удружења привредника. Наиме, округли сто отворили су и Предсједник привредне коморе Властимир Голубовић, извршни директор Америчке привредне коморе Марко Мирочевић и потпредсједник Уније послодаваца Славиша Шћекић, а био је присутан и значајн број послодаваца.

PR služba Ministarstva prosvjete

„У жељи да подижемо ниво свијести о значају дуалног образовања, а имајући у виду да је то процес који се једнако тиче система образовања колико и самих послодаваца, треба заједно оформити Фонд за подршку дуалном образовању, који би од наредне године постао оперативан. Средства бисмо заједно обезбиједили, а користила би се за награде најбољим ученицима и инструкторима, за бонусе и грантове послодавцима који су укључили већи број ученика, бонусе послодавцима који су запослили након школовања већи број ученика, накнаде за инструкторе практичног образовања и слично“.

 PR služba Ministarstva prosvjete

Како је поручио Шеховић, даље ће се повећавати број ученика укључених у дуални систем, ширити број послодаваца који препознају интерес да буду дио тог процеса, наставити са модуларизацијом програма, повећати атрактивност и запошљивост предметних програма, унаприједити информациони систем тржишта рада, али и анализирати могућност увођења неке форме дуалног образовања на ИВ степену и у високом образовању.

Предсједник Привредне коморе Властимир Голубовић рекао је да према посљедњим економским истраживањима Европске асоцијације комора, квалификовгани запослени сматрају се једним од главних изазова за предузетнике, због чега европске коморе промовишу значај стручног образовања као кључног процеса који олакшава преклазак у свијет рада. Он је нагласио да стручно образовање представља императив времена у којем живимо, јер преусмјерава пажњу са стечених знања на вјештине и способности да се та знања примјене у свакодневном животу. Голубовић је закључио ће Привредна комора у потпуности подржати идеју о увођењу Фонда за подршку дуалном образовању.

PR služba Ministarstva prosvjete

Марко Мирочевић, извршни директор Америчке привредне коморе - АмЦхам, говорио је о томе да „Америчка привредна комора снажно се залаже за дуални концепт образовања, који пружа могућност младима да што прије остваре директан контакт са реалним свијетом који их чека након преузимања дипломе. Развијајући дуално образовање са једне стране, те већом промоцијом СТЕМ занања и вјештина (наука, технологија, инжеењеринг и математика) са друге стране, креираћемо младе кадрове у разним индустријама, који ће моћи да одговоре захтјевима послодаваца и тиме учине своје запошљавање извјеснијим.

PR služba Ministarstva prosvjete

„Стручно образовање препознајемо као модел који младим људима омогућава развој компетенција, а потом и позиционирање на тржишту рада. Сви смо свједоци да је знање постало најважнији ресурс. Знате податак да ће највећи дио дјеце која сад уписују основну школу радити послове који још не постоје. Овај податак податно апострофира сарадњу образовања и привреде. Унија је тако још 2013. имала опсежно истраживање након кога смо препоручили управо формирање фондова за стипендирање дефицитарних занимања“, рекао је Славиша Шћекић, потпредсједник Уније послодаваца.

Како је истакао, дио наставе мора се, уз озбиљно менторство, спроводити у реалним радним условима. „Морамо мијењати свијест око тога шта значе услуге. Радити и зарадити је нормалано и пожељно, а потпуно неупотребљиве дипломе нијесу циљ било коме. Потребно је имати заокружен и одржив систем и средњег и високог образовања.“

Образовну понуду средњег стручног образовања тренутно чини 17 образовних програма у трогодишњем трајању и 50 образовних програма у четворогодишњем трајању. По програмима стручног образовања образује се 19.036 ученика. Додатно, у посљедње три године урађена су 42 нова, модуларизована програма за средње стручне школе.

У дуални облик образовања је у школској 2018/2019. години укључено 577 ученика, а очекује се да их наредне године буде преко 800. Дуално образовање је систем у коме ученик теоријску наставу похађа у школи, а комплетно практично образовање обавља код послодавца. Дакле, у дуалном образовању ученик учи уз рад. Министарство просвјете и послодавац обезбјеђују накнаду ученицима.

Ученик који жели да се образује у дуалном облику пријављује се школи у којој конкурише за упис у први разред. Број уписних мјеста зависи од интересовања послодаваца за образовање ученика у дуалном облику образовања. Ученик, односно његов родитељ и послодавац потписују уговор о практичном образовању. И ученици другог и трећег разреда могу са школског прећи на дуални облик образовања, наравно ако постоји интересовање послодаваца.

ПР служба МПС

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?