Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kurpejović: Eurydice mreža značajna u doba pandemije

Objavljeno: 30.04.2020. 17:12 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

„Obrazovni sistemi širom svijeta suočili su se sa ozbiljnim izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, a Crna Gora je među zemljama koje su spremno dočekale situaciju i vrlo brzo uspostavila onlajn nastavu. Kao članici Eurydice mreže Crnoj Gori su dostupne informacije o organizaciji nastave i svim otvorenim pitanjima sa kojima se susreću evropski obrazovni sistemi u ovom momentu, što svakako značjno za preduzimanje narednih koraka“, poručila je Mubera Kurpejović, direktorica Direktorata za visoko obrazovanje.

Kurpejović ističe da je ova situacija pokazala da su znanje i profesija od ključnog značaja za očuvanje života.

„Od trenutka kada je obustavljen rad obrazovnih ustanova, obrazovanje naših čenika i studenata se odvija online. U tom smislu, naš odgovor na COVID-19 pandemiju je #UčiDoma, moto za novi sistem obrazovanja na daljinu.

U cilju informisanja i unapređenja obrazovnih aktivnosti na evropskom nivou, Eurydice mreža je na svojoj zvaničnoj stranici i portalu pokrenula više tema od značaja za situaciju u kojoj se nalazimo. Dostavljanjem ažurnih i preciznih informacija o situaciji u zemljama članicama ove mreže, Eurydice mreža je još jednom opravdala, ako ne i uvećala svoj značaj“, naglasila je Kurpejović.
Neke od tema o kojima se ovih dana pisalo na Eurydice portalu su: organizovanje obrazovnja u toku pandemije, obrazovanje na daljinu, ponovno otvaranje obrazovnih ustanova, kao i pitanja organizovanja maturskih i ostalih testiranja.

„Razmjena ovako važnih informacija i mogućnost da ih pronađemo na jednom mjestu je od izuzetnog značaja, a pored razmjene informacija, Eurydice mreža je u ovim danima pokazala da ima za cilj i promovisanje razumijevanja, saradnje i povjerenja“, poručila je Kurpejović.

Crna Gora je 2013. godine postala članica Eurydice mreže, renomirane evropske obrazovne mreže za pružanje informacija i analizu evropskih obrazovnih sistema i politika. Mreža ima 42 nacionalne jedinice u 38 zemalja koje koristi Erasmus + program, a cilj je da se pokaže kako funkcionišu obrazovni sistemi u Evropi. Nacionalna jedinica za Crnu Goru nalazi se u Ministarstvu prosvjete.

Eurydice mreža kroz veliki broj izvještaja, tematskih publikacija i opisa obrazovnih sistema pruža mnoštvo informacija o stanju u oblasti obrazovanja u pojedinačnim zemljama. Na taj način ona je koristan izvor svim crnogorskim institucijama i pojedincima koji žele da se informišu o karakteristikama drugih obrazovnih sistema, odnosno strukturi sistema obrazovanja, načinu finansiranja, podsticajima za učenike i studente, položaju nastavnika.

„Eurydice publikacije i materijali pokrivaju sve nivoe obrazovanja, od predškolskog do visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih, uz informacije koje se redovno ažuriraju. Posebna vrijednost same mreže ogleda se u činjenici da je moguće naručiti i besplatne štampane primjerke publikacija na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku, kao i drugim jezicima, koje se bave aktuelnim temama iz oblasti obrazovanja.

Internet stranica Eurydice mreže je bogat izvor informacija, te pored opisa nacionalnih obrazovnih sistema, komparativne analize, odnosno izvještaje koji se odnose na posebne teme, indikatore i statističke podatke, kao i novosti iz oblasti obrazovanja. U 2020. godini objavljene su tri Eurydice publikacije na crnogorskom jeziku: Obavezno obrazovanje u Evropi 2019/2020; Struktura Evropskog obrazovnog sistema 2019/2020; Podučavanje regionalnih imanjinskih jezika u Evropi 2019“, objasnila je Kurpejović.

Prevodi publikacija, kako ističe, mogu se naći na web stranici Eurydice Nacionalne jedinice za Crnu Goru: http://www.mpin.gov.me/rubrike/EURYDICE/223448/Objavljene-jos-tri-EURYDICE-publikacije-na-crnogorskom-jeziku.html

Eurydice Dnevne novine - naslovna.pdf

Euridyce Dnevne novine - članak.pdf

https://www.cdm.me/drustvo/kurpejovic-eurydice-mreza-znacajna-u-doba-pandemije/

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?