Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Курпејовић: Еурyдице мрежа значајна у доба пандемије

Објављено: 30.04.2020. 17:12 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

„Образовни системи широм свијета суочили су се са озбиљним изазовима узрокованим пандемијом коронавируса, а Црна Гора је међу земљама које су спремно дочекале ситуацију и врло брзо успоставила онлајн наставу. Као чланици Еурyдице мреже Црној Гори су доступне информације о организацији наставе и свим отвореним питањима са којима се сусрећу европски образовни системи у овом моменту, што свакако значјно за предузимање наредних корака“, поручила је Мубера Курпејовић, директорица Директората за високо образовање.

Курпејовић истиче да је ова ситуација показала да су знање и професија од кључног значаја за очување живота.

„Од тренутка када је обустављен рад образовних установа, образовање наших ченика и студената се одвија онлине. У том смислу, наш одговор на ЦОВИД-19 пандемију је #УчиДома, мото за нови систем образовања на даљину.

У циљу информисања и унапређења образовних активности на европском нивоу, Еурyдице мрежа је на својој званичној страници и порталу покренула више тема од значаја за ситуацију у којој се налазимо. Достављањем ажурних и прецизних информација о ситуацији у земљама чланицама ове мреже, Еурyдице мрежа је још једном оправдала, ако не и увећала свој значај“, нагласила је Курпејовић.
Неке од тема о којима се ових дана писало на Еурyдице порталу су: организовање образовња у току пандемије, образовање на даљину, поновно отварање образовних установа, као и питања организовања матурских и осталих тестирања.

„Размјена овако важних информација и могућност да их пронађемо на једном мјесту је од изузетног значаја, а поред размјене информација, Еурyдице мрежа је у овим данима показала да има за циљ и промовисање разумијевања, сарадње и повјерења“, поручила је Курпејовић.

Црна Гора је 2013. године постала чланица Еурyдице мреже, реномиране европске образовне мреже за пружање информација и анализу европских образовних система и политика. Мрежа има 42 националне јединице у 38 земаља које користи Ерасмус + програм, а циљ је да се покаже како функционишу образовни системи у Европи. Национална јединица за Црну Гору налази се у Министарству просвјете.

Еурyдице мрежа кроз велики број извјештаја, тематских публикација и описа образовних система пружа мноштво информација о стању у области образовања у појединачним земљама. На тај начин она је користан извор свим црногорским институцијама и појединцима који желе да се информишу о карактеристикама других образовних система, односно структури система образовања, начину финансирања, подстицајима за ученике и студенте, положају наставника.

„Еурyдице публикације и материјали покривају све нивое образовања, од предшколског до високог образовања и образовања одраслих, уз информације које се редовно ажурирају. Посебна вриједност саме мреже огледа се у чињеници да је могуће наручити и бесплатне штампане примјерке публикација на енглеском, француском и њемачком језику, као и другим језицима, које се баве актуелним темама из области образовања.

Интернет страница Еурyдице мреже је богат извор информација, те поред описа националних образовних система, компаративне анализе, односно извјештаје који се односе на посебне теме, индикаторе и статистичке податке, као и новости из области образовања. У 2020. години објављене су три Еурyдице публикације на црногорском језику: Обавезно образовање у Европи 2019/2020; Структура Европског образовног система 2019/2020; Подучавање регионалних имањинских језика у Европи 2019“, објаснила је Курпејовић.

Преводи публикација, како истиче, могу се наћи на web страници Еурyдице Националне јединице за Црну Гору: хттп://www.мпин.гов.ме/рубрике/ЕУРYДИЦЕ/223448/Објављене-јос-три-ЕУРYДИЦЕ-публикације-на-црногорском-језику.хтмл

Еурyдице Дневне новине - насловна.пдф

Еуридyце Дневне новине - чланак.пдф

хттпс://www.цдм.ме/друство/курпејовиц-еурyдице-мреза-знацајна-у-доба-пандемије/

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?