Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zapaženi rezultati učešća Crne Gore u COST programu u 2019. godini

Objavljeno: 01.05.2020. 03:32 Autor: Ministarstvo nauke

Crnogorski istraživački timovi u sve većoj mjeri prepoznaju benefite koje im nudi evropski program saradnje u nauci - COST (Cooperation in Science and Technology).

Oni su uzeli učešće u 40% tekućih COST akcija u 2019. godini, u odnosu na 31% u 2018. godini, 20% u 2017. godini i 13% u 2016. godini.

Ministarstvo nauke

U odnosu na prethodne godine, u 2019. g. povećao se i ukupan broj predstavnika crnogorskih institucija koji su aktivno učestvovali u različitim aktivnostima umrežavanja koje ovaj program nudi, i to: sastancima, kratkoročnim naučnim posjetama i trening školama.

Posebnu podršku COST daje istraživačima koji su na početku karijere (Early Career Investigator – ECI). Tako je udio crnogorskih učesnika na početku karijere koji su uzeli učešće u različitim COST aktivnostima 54%, u odnosu na ukupan broj učesnika.

Pored navedenog, povećao se i broj crnogorskih predstavnika u COST akcijama koji su uzeli učešća na obukama u odnosu na prethodne godine i iznosi: 15 učesnika u kratkoročnim naučnim posjetama i 16 na trening školama. Crnogorski učesnici su dobilli i 6 grantova za konferencije u 2019. godini. Grantovi za konferencije omogućavaju PhD studentima i mladim istraživacima učešće na međunarodnim naučno-tehnološkim konferencijama, iako konferencije nisu organizovane u okviru određene COST akcije.

Podsjećamo da COST obezbjeđuje finansijsku podršku za učešće na sastancima (kako putne troškove, tako i organizaciju sastanaka), kratkoročnim naučnim posjetama, trening školama, konferencijama, kao i administrativnu podršku instituciji nosiocu granta

Putem organizovanja sastanaka, konferencija, radionica, trening škola, kratkoročnih naučnih posjeta i aktivnosti diseminacije ostvaruje se snažna interakcija i saradnja koja vodi uspostavljanju partnerstava, zajedničkih projekata i objavljivanja naučnih radova.

Dodatne informacije o COST programu:

Milena Milonjić, nacionalni COST koordinator, e-mail: milena.milonjic@mna.gov.me

www.cost.eu

http://www.mna.gov.me/ministarstvo/Cost

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?