Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Запажени резултати учешћа Црне Горе у ЦОСТ програму у 2019. години

Објављено: 01.05.2020. 03:32 Аутор: Министарство науке

Црногорски истраживачки тимови у све већој мјери препознају бенефите које им нуди европски програм сарадње у науци - ЦОСТ (Цооператион ин Сциенце анд Тецхнологy).

Они су узели учешће у 40% текућих ЦОСТ акција у 2019. години, у односу на 31% у 2018. години, 20% у 2017. години и 13% у 2016. години.

Ministarstvo nauke

У односу на претходне године, у 2019. г. повећао се и укупан број представника црногорских институција који су активно учествовали у различитим активностима умрежавања које овај програм нуди, и то: састанцима, краткорочним научним посјетама и тренинг школама.

Посебну подршку ЦОСТ даје истраживачима који су на почетку каријере (Еарлy Цареер Инвестигатор – ЕЦИ). Тако је удио црногорских учесника на почетку каријере који су узели учешће у различитим ЦОСТ активностима 54%, у односу на укупан број учесника.

Поред наведеног, повећао се и број црногорских представника у ЦОСТ акцијама који су узели учешћа на обукама у односу на претходне године и износи: 15 учесника у краткорочним научним посјетама и 16 на тренинг школама. Црногорски учесници су добилли и 6 грантова за конференције у 2019. години. Грантови за конференције омогућавају ПхД студентима и младим истраживацима учешће на међународним научно-технолошким конференцијама, иако конференције нису организоване у оквиру одређене ЦОСТ акције.

Подсјећамо да ЦОСТ обезбјеђује финансијску подршку за учешће на састанцима (како путне трошкове, тако и организацију састанака), краткорочним научним посјетама, тренинг школама, конференцијама, као и административну подршку институцији носиоцу гранта

Путем организовања састанака, конференција, радионица, тренинг школа, краткорочних научних посјета и активности дисеминације остварује се снажна интеракција и сарадња која води успостављању партнерстава, заједничких пројеката и објављивања научних радова.

Додатне информације о ЦОСТ програму:

Милена Милоњић, национални ЦОСТ координатор, е-маил: милена.милоњиц@мна.гов.ме

www.цост.еу

хттп://www.мна.гов.ме/министарство/Цост

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?