Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bratić i Medoks: Britanska iskustva značajna za crnogorski obrazovni sistem

Objavljeno: 11.12.2020. 20:50 Autor: PR sluzba

Iskustva Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti obrazovanja u uslovima pandemije biće dragocjena za Crnu Goru prilikom planiranja modela za nastavak školske godine, poručeno je na sastanku ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta prof. dr Vesne Bratić i britanske ambasadorke u Crnoj Gori Nj.E. Karen Medoks.

Ministarka Bratić je upoznala ambasadorku Medoks da je Ministarstvo prosvjete preduzelo korake kako bi se napravio plan za drugi dio školske godine, u čiju izradu će biti uključen civilni sektor i Sindikat prosvjete, te istakla da bi dobre prakse iz britanskog obrazovnog sistema bile korisne za Crnu Goru.

pr

Bratić je kazala da bi u nastavku saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom na poljima obrazovanja, nauke i kulture, trebalo raditi na povećanju mogućnosti za mobilnost studenata i akademskog osoblja, jer je to jedan od najvažnijih načina povezivanja naroda. Posebno je istakla važnost zajedničkog rada na polju digitalizacije i razvoju kritičkog razmišljanja kod djece.

Ambasadorka Medoks je čestitala ministarki Bratić stupanje na dužnost kao prvoj ženi u Crnoj Gori na čelu resora obrazovnja, te izrazila zadovoljstvo zbog mogućnosti da Ujedinjeno Kraljevstvo svojim iskustvima pruži podršku crnogorskom obrazovnom sistemu u nastavku školske godine. Ona je, takođe, istakla važnost razvoja vještina koje su potrebne djeci i nastavnicima u 21. vijeku, te podsjetila na odlične dosadašnje rezultate projekata „Škole za 21. vijek“ i „Nastavnik za 21. vijek“, koje Britanski savjet u Crnoj Gori realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvjete.

Sagovornice su se saglasile da su obrazovanje i nauka ključni faktor razvoja, te da mu je potrebno posvetiti posebnu pažnju, uzimajući u obzir izazove u doba pandemije.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?