Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar za zaštitu prava pripadnika nacionalnih i etničkih grupa Gzim Hajdinaga primio u Podgorici delegaciju njujorškog "Projekta za etničke relacije" (PER)

Objavljeno: 25.07.2005. 23:20 Autor: Naslovna strana
Ministar za zaštitu prava pripadnika nacionalnih i etničkih grupa Gzim Hajdinaga primio je danas u Podgorici delegaciju njujorškog "Projekta za etničke relacije" (PER). Delegaciju su predvodili predsjednica PER-a Livija Plaks i direktor PER-a za Balkan Aleks Gregorev.

Ovaj razgovor predstavlja nastavak veoma dobre saradnje PER-a i Ministarstva za zaštitu prava pripadnika nacionalnih i etničkih grupa, koja je rezultirala sa nekoliko okruglih stolova na temu položaja manjina u Crnoj Gori. Na tim okruglim stolovima donešeni su konkretni zaključci, od kojih je dobar dio njih i realizovan.

Današnji razgovor je bio jedna vrsta rekapitulacije dosada učinjenog, kao i onoga što još treba uraditi na planu poboljšanja položaja nacionalnih manjina u Crnoj Gori.

Ministar Hajdinaga je uvažene goste upoznao sa trenutnim aktivnostima ministarstva i Vlade RCG u cilju unapređenja međuetničkih odnosa i poboljšanja statusa manjina u Crnoj Gori, posebno se osvrnuvši na Zakon o ostvarivanju prava i sloboda nacionalnih i etničkih manjina koji bi trebao uskoro ući u proceduru usvajanja.

Posebna pažnja posvećena je izradi Strategije za nacionalne manjine u Crnoj Gori, kao i izradi posebne Strategije za unapređenje položaja Roma. U tom smislu, predstavnici PER-a su iskazali svoju punu spremnost da pomognu izradi ovih dokumenata, a za naredni period su najavili, zajedno sa ministarstvom, organizaciju nekoliko okruglih stolova na ove teme.

Zajednički je konstatovano da dobru saradnju PER-a i Ministarstva i dalje treba produbljivati.

Razgovoru je, na zahtjev predstavnika PER-a, prisustvovao i predsjednik Demokratske unije albanaca i poslanik u Skupštini RCG Ferhat Dinoša.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?