Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар за заштиту права припадника националних и етничких група Гзим Хајдинага примио у Подгорици делегацију њујоршког "Пројекта за етничке релације" (ПЕР)

Објављено: 25.07.2005. 23:20 Аутор: Насловна страна
Министар за заштиту права припадника националних и етничких група Гзим Хајдинага примио је данас у Подгорици делегацију њујоршког "Пројекта за етничке релације" (ПЕР). Делегацију су предводили предсједница ПЕР-а Ливија Плакс и директор ПЕР-а за Балкан Алекс Грегорев.

Овај разговор представља наставак веома добре сарадње ПЕР-а и Министарства за заштиту права припадника националних и етничких група, која је резултирала са неколико округлих столова на тему положаја мањина у Црној Гори. На тим округлим столовима донешени су конкретни закључци, од којих је добар дио њих и реализован.

Данашњи разговор је био једна врста рекапитулације досада учињеног, као и онога што још треба урадити на плану побољшања положаја националних мањина у Црној Гори.

Министар Хајдинага је уважене госте упознао са тренутним активностима министарства и Владе РЦГ у циљу унапређења међуетничких односа и побољшања статуса мањина у Црној Гори, посебно се осврнувши на Закон о остваривању права и слобода националних и етничких мањина који би требао ускоро ући у процедуру усвајања.

Посебна пажња посвећена је изради Стратегије за националне мањине у Црној Гори, као и изради посебне Стратегије за унапређење положаја Рома. У том смислу, представници ПЕР-а су исказали своју пуну спремност да помогну изради ових докумената, а за наредни период су најавили, заједно са министарством, организацију неколико округлих столова на ове теме.

Заједнички је констатовано да добру сарадњу ПЕР-а и Министарства и даље треба продубљивати.

Разговору је, на захтјев представника ПЕР-а, присуствовао и предсједник Демократске уније албанаца и посланик у Скупштини РЦГ Ферхат Диноша.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?