Ambasador Sjedinjenih Meksičkih Država u zvaničnoj posjeti MPNKS

Objavljeno: 27.10.2021. 12:58 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Danas је novoimenovani ambasador Sjedinjenih Meksičkih Država, na nerezidentnoj osnovi, Nj.E. Karlos Isaura Feliks Korone, posjetio  Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, u kome je, zajedno sa svojim domaćinom, generalnim direktorom Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova i međunarodnu saradnju, Goranom Drobnjakom, razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje dvije zemlje, u resorima koje pokriva Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Gospodin Drobnjak je iskazao srdačnu i toplu dobrodošlicu visokom gostu kao i spremnost Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta za svim vidovima saradnje u narednom periodu koji bi doprinijeli učvršćivanju prijateljskih veza dva naroda, te realizaciji zajedničkih  aktivnosti na planu obrazovanja, nauke, kulture, sporta i mladih. U tom smislu, on je posebno istakao značaj zaključivanja bilateralnih sporazuma u navedenim oblastima sa Sjedinjenim Meksičkim Državama, kao pravnom osnovu u okviru koga bi trebali da se razvijaju modaliteti buduće saradnje. Nj.E. Karlos Isaura Feliks Korone je istakao da je u potpunosti saglasan sa ovakvim prijedlogom, imajući u vidu da, pored već uspostavljenih dobrih odnosa između dvije države, te mogućnosti saradnje na ekonomskom i trgovinskom planu, postoji veliki prostor za saradnju u oblasti kulturne baštine i stvaralaštva dva naroda, u oblasti prevođenja književnih djela, mobilnosti akademskog i naučnog osoblja, ali i u oblasti obrazovanja na svim nivoima. Činjenica da jedna od najstarijih osnovnih škola u Crnoj Gori, u Baru, nosi naziv Meksiko, predstavlja još  jednu potvrdu prethodno uspostavljenih dobrih odnosa između Crne Gore i Sjedinjenih Meksičkih Država i polaznu osnovu za razvoj saradnje u oblasti obrazovanja. 

Posjeta

Prema riječima ambasadora Meksika, postoji puna spremnost za realizaciju zajedničkih ideja, a jedna od njih će svakako biti organizovanje događaja kojim će se naredne godine obilježiti petnaest godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Meksičkih Država, a u kome se očekuje i aktivna uloga Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?